SAVEZNICI BOMBAMA SRAVNILI GRAD SA ZEMLJOM: Leskovac obeležio jedan od najtužnijih dana u svojoj istoriji

Игор Митић
Igor Mitić

06. 09. 2022. u 13:24

Polaganjem venaca na spomen-česmu podignutu u znak sećanja na nedužne žrtve Leskovac je obeležio 78 godina od savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Narodnog muzeja u Leskovcu, boračkih i organizacija potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije.

САВЕЗНИЦИ БОМБАМА СРАВНИЛИ ГРАД СА ЗЕМЉОМ: Лесковац обележио један од најтужнијих дана у својој историји

foto: I.Mitić

U trenutku kada su kraj rata i sloboda već bili izvesni, 6. septembra 1944. godine, Leskovac je doživeo katastrofu. Tog dana je na grad, iz aviona savezničke alijanse, bačeno 69 tona „tepih bombi“ koje su napravile pustoš.

Centar Leskovca je sravnjen sa zemljom, a u oblaku dima nestao je veliki deo jednog od narazvijenijih gradova tadašnje Jugoslavije. Poznata su imena 819 stradalih Leskovčana, ali se veruje da je poginulo najmanje 2.000 ljudi, dok je porušeno više od 1.800 objekata.

Foto: Arhiva Narodnog muzeja Leskovac

- Mnogi su umirali i kasnije od posledica zadobijenih povreda. Nedeljama, mesecima i godinama nije prestajao lelek sa Svetoilijskog groblja. Jedna od porodica je u ovom bombardovanju izgubila troje dece, a mnogo je onih koje su ostale bez najmanje jednog od svojih članova – ističe istoričar Veroljub Trajković i ukazuje na to da Leskovac ovaj dan, kada je izgubio svakog desetog stanovnika, mora da obeležava na mnogo višem nivou nego što je to do sada činio.

Foto: Arhiva Narodnog muzeja Leskovac

U posleratnom periodu se o ovom događaju dugo ćutalo. On je bio ignorisan ili je pominjan tek sa nekoliko rečenica verovatno jer je Leskovac stradao uz znanje i odobrenje vrha Komunističke partije Jugoslavije. Saveznici su ovaj grad prvi put bombardovali 5. aprila 1944. godine, zatim i nekoliko puta krajem jula, ali je 6. septembra bombardovan najbezobzirnije, veoma razorno i surovo, kao ni jedan drugi grad.

foto: I.Mitić

„NEDELjA PACOVA“

Cilj savezničke operacije, pod naziom „Nedelja pacova“, bio je da spreči povlačenje Nemaca iz Grčke, ali je Leskovac najverovatnije bio „nebranjeni grad“, jer je u njemu u trenutku bombardovanja bilo tek nekoliko stotina Nemaca, dok su Bugari u svom povlačenju već stigli do Pirota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule