IZVOR ČISTOG VAZDUHA IZ BOROVIH ŠUMA: Devojački bunar, na obodu Deliblatske peščare kod Alibunara, posetioce mami netaknutom prirodom

Jelena J. Baljak

23. 08. 2022. u 09:51

NA samo 50 kilometara od Beograda, a tridesetak od Vršca, nalazi se jedinstvena prirodna oaza - izletište Devojački bunar, čiji vazduh, zbog nepreglednih borovih šuma, porede sa zlatiborskim.

ИЗВОР ЧИСТОГ ВАЗДУХА ИЗ БОРОВИХ ШУМА: Девојачки бунар, на ободу Делиблатске пешчаре код Алибунара, посетиоце мами нетакнутом природом

Foto J. J. Baljak

Zato i ne čudi što veliki sportski klubovi baš u ovo izuzetno mesto godinama dovode svoje mlađe selekcije na letnje pripreme, a sve je više vikendaša iz Beograda i okoline koji kupuju ili zidaju kuće u hladovini tamošnjih četinara i raznolikog listopadnog drveća.

Izletište je smešteno na rubu Deliblatske peščare, u opštini Alibunar, i predstavlja idealnu destinaciju onima koji traže mesto gde će imati savršen "beg za vikend".

Turistima nudi netaknutu prirodu, jedinstvene peskovite staze za šetnju, jahanje konja kroz šumu, sportske terene, dečja igrališta, kao i posete mnogobrojnim vinarijama, kafićima i restoranima. Ambijent nije urbanizovan, a težnja lokalne samouprave je da tako i ostane.

Foto J. J. Baljak

- Devojački bunar je biser prirode, koji se nalazi pod zaštitom Uneska - objašnjava za "Novosti" Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije opštine Alibunar.

- Nastao je u vreme Marije Terezije, koja je pre više od dva veka naložila pošumljavanje Deliblatske peščare, takozvane evropske Sahare, kako se pesak ne bi širio van njenih granica. Ta divna šuma i danas opstaje i upravo ona nudi poseban mir i svežinu vazduha, za kojima savremeni turisti žude. Zato i beležimo sve više dnevnih poseta, ali i noćenja u dva restorana sa prenoćištem "Plava dama" i "Grand", kao i u vikendicama za izdavanje.

Crkva brvnara posvećena Ognjenoj Mariji, Foto J. J. Baljak

U "Plavoj dami", prvom ugostiteljskom objektu na Devojačkom bunaru, koji ima stotinu postelja, tokom leta su uglavnom smešteni mladi sportisti. Trenutno su tu fudbaleri Partizana, koji treniraju na privatnom fudbalskom terenu. Na raspolaganju im je i otvoreni bazen, koji se nalazi u dvorištu restorana. Izletište ima još jedan teren za fudbal, kao i za košarku i odbojku na pesku.

- Ovo je idealno mesto za decu, jer se nalazi u samoj šumi, daleko od velikih saobraćajnica. Bezbedno je i mirno - dodaje Đurđevićeva.

Bunar po kojem je mesto dobilo ime, Foto J. J. Baljak

Svoj procvat Devojački bunar doživeo je u vreme epidemije virusa korona, kada su ljudi ponovo počeli da se okreću prirodi. Osim šetnji po šumovitim ravničarskim predelima, jedna od njihovih omiljenih aktivnosti je i pravljenje piknika na prostranom i uvek uredno pokošenom travnjaku u centralnoj zoni.

Mapa Devojačkog bunara, Foto J. J. Baljak

- U tom delu, od 2007. godine, nalazi se i jedinstvena crkva brvnara, posvećena Ognjenoj Mariji, koja se praznuje 30. jula, kao i stari bunar, po kojem je i samo izletište dobilo ime. Imamo i natkrivenu betonsku binu, na kojoj se odvijaju mnogobrojni kulturno-umetnički programi i održavaju letnji koncerti - kaže naša sagovornica.

Najznačajnija manifestacija je Sajam meda, koja se održava u junu. Osim toga, jednom godišnje priređuju i koncert popularnih pevača i bendova.

Šume i peskovite staze, Foto J. J. Baljak

Foto J. J. Baljak

NEDOVOLjNO VINO SA PESKA

U DELIBLATSKOJ peščari je u vreme Marije Terezije bilo 1.800 hektara vinograda, a danas tu tradiciju čuvaju dve vinarije iz opštine Alibunar - "Đorđe" i "Galot". Vinarija "Đorđe" nalazi se u samom Devojačkom bunaru, a specifična je po svom podrumu, na čijem krovu se, bukvalno, nalaze zasadi vinove loze. Moderno opremljeni "Galot" smešten je u Banatskom Karlovcu, gde im je i degustaciona sala. Obe vinarije nude kvalitetna vina sa peska.

Tatjana Đurđević, Foto J. J. Baljak

LEGENDE KRIJU NASTANAK IMENA

SPECIFIČNOST Devojačkog bunara predstavlja osam bunara, koji su izbušeni pre nego što je počelo pošumljavanje Deliblatske peščare. Jedan od njih, koji se nalazi u centru izletišta, pod zaštitom je države i krije brojne legende. Ime je, prema jednoj verziji, dobio po devojci Dostani, koju su meštani baš kod njega kamenovali jer se zaljubila u mladog Turčina. Prema drugoj, nazvan je po devojakama izuzetne lepote koje su iz njega zahvatale vodu i nosile je umornim radnicima koji su pre dva veka sadili drveće.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)