U KOLU JOŠ ŽIVI MARKOVA DUŠA: Kaonik smotrom čuva uspomenu na nastradalog meštanina

S. Babović

20. 08. 2022. u 09:30

TALENTOVANI pevač narodne muzike, folklorni igrač i brižni čuvar naše tradicije, Marko Milanović (1993-2015) na današnji dan napunio bi 29 godina.

У КОЛУ ЈОШ ЖИВИ МАРКОВА ДУША: Каоник смотром чува успомену на настрадалог мештанина

Foto S. Babović

Do njegove pogibije 2015. godine u njegovom selu Kaoniku, kod Kruševca, okupila bi se porodica i prijatelji, gde bi uz harmoniku i pesmu slavili duboko u noć. Iako je Marko poginuo u saobraćajnoj nesreći, njegov otac Miroljub nije dozvolio da nesreća ugasi zaustavi pesmu i igru. U spomen na tragično preminulog mladića i danas će u porti kaoničke crkve biti održana Folklorijada, koja će okupiti stotine dece i roditelja, meštana i prijatelja.

Marko je nastradao bez svoje krivice, kao suvozač u putničkom vozilu. Milanovići su se posvetili dobročinstvu i svake godine, na njegov rođendan, organizuju folklorni sabor, posvećen bezbednosti dece i mladih u saobraćaju. Sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.

Tako će biti i ove subote.

- Ponovo se okupljamo posle dve godine pauze zbog korone, na radost naših prijatelja i gostiju iz kulturno-umetničkih društava sa celog Balkana - priča za "Novosti" Miroljub Milanović, predsednik Udruženja "Marko Cara Milanović", koje je za svoj trud nagrađena priznanjem "Večernjih novosti", za "Najplemenitiji podvig godine" 2020.

Markov otac ističe da mu je srce puno što će muzikom i dečjim smehom ponovo odjekivati crkvena porta.

- Ulaz na festival je slobodan, a prilozi se, po tradiciji, ostavljaju u kutijama.

Dogovorili smo se da sva sakupljena sredstva doniramo đacima Specijalne osnovne škole "Veselin Nikolić". I oni će nastupati na bini u okviru festivala.

Plemenita "Folklorijada" u Kaoniku uvek privuče više hiljada posetilaca. Za manje od sedam godina koliko postoje, članovi organizacije koja nosi Markovo ime učinili su mnogo. Miroljub je uoči pretprošle školske godine obradovao sve učenike područne škole "Velizar Stanković-Korčagin" u svom selu: popravio je i tapacirao 130 đačkih stolica! Dve godine ranije, popravio je i uredio stoličice za predškolsku grupu.

ISKRADI SE IZA OBLAKA

POGIBIJA Marka Milanovića pogodila je mnoge. Stradanje mladića čistog srca ispirisalo je pesnikinju Nadu Milosavljević da napiše potresnu pesmu, čije stihove, uz saglasnost porodice Milanović, objavljujemo:

Marko

"Iskradi se iza oblaka, dođi na igranku

povedi kolo u lakom opanku.
nasmeši se, kao da bol ne postoji,
kao da munja nije kidala kolo.
jer svetle tragovi tvoji.

Iskradi se iza oblaka, dođi majci u snove,

šapni ocu utehu, satre se tražeći nove...
i nove puteve da te zagrli i da te otme munji.

Iskradi se iza oblaka, namigni sestrinoj suzi

zna ona da je čuvaš.
samo je željna tvojih šegai nestašluka
dođi da napojiš žedne osmeha i klonule od uzdaha.

iskradi se iza oblaka dođi da igraš sa nama

i pevaš i snevaš.
Ne damo ti da odeš sa igranke
dok je sveta i veka,dok se igra i peva
teći će reka tvog osmeha i koraka".

U prvom planu je bezbednost dece u saobraćaju, a inicijativa nije nedostajalo. Podignute su zaštitne ograde duž Ribarske reke pored škola, postavljeni su usporivači saobraćaja, i LED semafori.

I prethodne "Folklorijade" donele su mnoge radosti. Poslednja održana uoči izbijanja epidemije bila je posebna - posvećena je bila tada sedmomesečnom Vuku, koji je u teškom udesu na Čokotinom brdu 10. januara, 2019. ostao bez roditelja Jovane Milenković (25) i Stefana Ilića (26). Miroljubova folklorijada okupila je više od 400 učesnika, sakupljeno je više od 200.000 dinara za porodicu Milenković iz susednog Đunisa, koja je nastavila da brine o bebi.

Miroljub Milanović, Foto S. Babović

Siromašnom i bolesnom ocu i sinu Radivoju (60) i Dušanu (30) Gvozdenoviću, Kaoničani su pomogli da dobiju novu kuću. Dečaku Draganu Božoviću iz Lopaša stigla je harmonika na kućnu adresu, a hiljade dece iz Kruševca i okoline godinama je dobijalo novogodišnje poklone koje je lično delio Miroljub prevaljujući i po 1.000 kilometara, obučen kao Deda Mraz.

- Imamo izuzetnu saradnju sa stručnjacima Agencije za bezbednost saobraćaja, a zajedno sa njima kao i prijateljima iz lokalne zajednice i brojnim institucijama koje nas podržavaju,nastavljamo dalje - da sva deca budu sigurna na putu. Na Markov rođendan, za moju porodicu od toga nema veće želje niti cilja - kaže hrabri Miroljub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!