ZBOG TEMELJNOG UGOVORA RUŠE TEMELJE VLADE: Potpisivanje sporazuma sa SPC izazvalo potrese u kabinetu Abazovića

V. KADIĆ

05. 08. 2022. u 09:30

NE znam hoće li crnogorska vlada preživeti 19. avgusta, ali znam da politički neće deo onih koji su protiv Temeljnog ugovora i koji su pokrenuli proceduru o nepoverenju.

ЗБОГ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА РУШЕ ТЕМЕЉЕ ВЛАДЕ: Потписивање споразума са СПЦ изазвало потресе у кабинету Абазовића

Foto: Printskrin

Ne prognoziram im dobru političku budućnost. Svako ko pritisne zeleno svetlo pokazaće da želi da vrati Crnu Goru unazad u blato nacionalizma i anulira Temeljni ugovor. U ovom trenutku sumnjam da imaju 41 glas.

Ovu poruku premijer Dritan Abazović uputio je juče onima među 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca koji su predali u skupštinsku proceduru predlog da se glasa o nepoverenju vladi. Ključni razlog je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime je stavljena tačka na usklađivanje odnosa najbrojnije verske zajednice i države. Međutim, pokretači predloga tvrde da je "ignorantskim postupanjem" Abazovića i stavljanjem odnosa sa SPC u prvi plan, došlo do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende. Šefica parlamenta Danijela Đurović zakazala je vanrednu sednicu na Preobraženje, 19. avgusta.

Za izglasavanje nepoverenja vladi u Skupštini potrebna je većina 41 od 81 poslanika. To znači da će potpisnici inicijative morati da traže podršku još najmanje pet poslanika.

Foto skupstina-me

Iz Demokratskog fronta poručuju da bi najbolje bilo resetovati odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine, uz stranke manjinskih naroda. Veruju da bi kroz formiranje tehničke vlade bili stvoreni preduslovi za pripremu i organizovanje vanrednih parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora.

- Nismo zadovoljni stanjem u državi i radom manjinske vlade, postoje mnogi razlozi zbog kojih bi ona trebalo da padne, ali Temeljni ugovor nije jedan od tih - izjavio je šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider SNP Vladimir Joković smatra da vlada neće pasti 19. avgusta:

- Verujem da Demokrate i DF neće glasati za pad vlade zbog Temeljnog ugovora.

I funkcioner Demokratske Crne Gore, poslanik Momo Koprivica, pozvao je da se resetuju odnosi između partija koje su činile većinu nakon parlamentarnih izbora pre dve godine:

- Konačnu odluku o tome će doneti organi partije. Ne želimo da budemo bilo čiji izvođač radova, da budemo pomoćna radna snaga nekome od ljutih ili nervoznih konstituenata aktuelne vlade, a vidimo da su u DPS-u ljuti i nervozni jer su izglasali vladu koja je potpisala Temeljni ugovor.

Da su ovoj vladi odbrojani dani uveren je njen vicepremijer, vojni ministar Raško Konjević (SDP).

- Nisam znao da će tog dana doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC. Ako vlada ne padne, neću ostati njen potpredsednk. Premijer će već narednog dana dobiti moje pismo da on za mene nije više predsednik vlade i da treba da pokrene proceduru razrešenja - najavio je Konjević.

Protivnici Temeljnog ugovora već najavljuju proteste i pozivaju na okupljanje pred zgradom Skupštine Crne Gore, 19. avgusta, kada će se glasati o nepoverenju vladi.

Abazović je, inače, juče poručio i da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Naveo je da "ne postoji restrikcija da krenu i ka tim aktivnostima".

AKOVIĆ ZLOUPOTREBIO SITUACIJU

KOMENTARIŠUĆI medijske navode da je šef granične policije Vasko Aković podneo ostavku, jer je patrijarh Porfirije u Crnu Goru došao navodno bez kontrole i evidencije, Konjević smatra da je i to posledica pogrešno vođenog procesa. Međutim, Uprava policije saopštila da su patrijarh Porfirije i svi ostali članovi delegacije prošli neophodnu proceduru. Njihova dokumenta su sa policijskog kampa Zlatica odneta na najbliži granični prelaz - podgorički aerodrom, gde je evidentiran njihov ulazak.

Abazović je prokomentarisao da je Aković znao da više ne može da ostane na tom mestu, pa je ovo politički zloupotrebio.

Foto: EPA

KRIVOKAPIĆ I KONjEVIĆ VAN TIMA

NA pitanje da li ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević treba da podnesu ostavke, Abazović je kazao da oni od prvog dana nisu deo tima:

- Od jutra do mraka razmišljaju kako će da urade nešto protiv vlade. Mnoge stvari su razobličene u vezi sa SDP. Rekao sam predsedniku DPS da su oni taoci SDP i da se tuku za ekstremističke glasove. Ne navijam da desnica jača - poručio je Abazović.

* * * * * * * *

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA O DOGOVORU DRŽAVE I SPC

NEMA RAZLOGA ZA TRIJUMFALIZAM, NITI ZA NOVE PODELE

TEMELjNI ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenjujući da je Ugovor, pre svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile mogućnost iz Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže reše, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Foto: Đ. Marković

- Pravoslavni vernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vernike drugih crkava i verskih zajednica. Njegovo potpisivanje ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podele. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist. Stoga, sve one koji ovih dana osećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, deleći njihov osećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni, pak, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumeju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana - poručuju iz Mitropolije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici