DANILO KOPRIVICA: Makedonci otkrivaju tešku istorijsku istinu

J. S.

20. 07. 2022. u 13:36

POLITIKOLOG o prekretnici na kojoj se našla nama susedna država.

ДАНИЛО КОПРИВИЦА: Македонци откривају тешку историјску истину

Foto :A.Šemić

Za razliku od prethodnih tribina iz serijala Dosije, kada je bilo reči o tome kako govorimo o određenoj zemlji, a mislimo o nama, u okviru aktuelne epizode o Makedoniji, Danilo Koprivica ističe da razgovor o ovoj državi direktno uključuje i nas. On navodi kako je ovih dana jasno šta Makedonci neće, ali kao da ni oni sami, bez obzira na to da li se slažu sa nedavnom odlukom Sobranja ili ne, nisu sigurni šta zapravo hoće.

Uz svest da mogu opstati samo uz nove, čvrste garancije postojanja putem novih međunarodnih integracija, a pod pritiskom ambicija susednih naroda, Makedonci „otkrivaju tešku istorijsku istinu – svaka integracija podrazumeva žrtvovanje dela državnog suvereniteta, kao i odricanje od dela nacionalnog identiteta".

Krećući se kroz živopisne slike – od pejzaža i panorama najinteresantnijih makedonskih predela do statistika i delikatesnih obeležja makedonske kuhinje, Koprivica objašnjava zbog čega je važno upoznati bogatu kulturu koja se prostire iza više od dvesta kilometara duge srpske granice.

Ilindenski ustanak, stravični zemljotres iz 1963. godine, Ohridski i Prespanski sporazum i ulazak u NATO, delovi su posredstvom kojih se, kao i sagledavanjem odnosa između Makedonaca i njima susednih naroda, stvara šira društveno-politička slika kompleksne pozicije ove zemlje. Tradicionalna poglavlja tribine posvećena gastronomiji, lepim ženama i preporukama za čitanje, doprinos su osvetljavanju kulturnih dimenzija zemlje koja se ovih dana nalazi pred novom „istorijskom šansom". Muzički deo tribine, osim intrigantnog pitanja autorstva poznate pesme „Zajdi, zajdi", čine i tonovi kojima Koprivica gledaoce uvodi u završnicu priče o „teškotom" makedonskom iskustvu.

Predavanje Danila Koprivice može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS VIDEO:

BEZBEDNO SRPSKO NEBO: Šest "migova-29" dopratilo El Sisija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)