PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U TUZLU: Služi liturgiju za jubilej hrama Uspenja Presvete Bogorodice

V. Mitirić

25. 06. 2022. u 18:21

PATRIJARH srpski, Porgfirije, stigao je u Tuzlu, gde će sutra, povodom 140 godina do osvećenja hrama Uspenija Presvete Bogorodice, da služi svetu arhijersku liturgiju.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СТИГАО У ТУЗЛУ: Служи литургију за јубилеј храма Успења Пресвете Богородице

Foto: L. Žarić

U gradu soli, zvaničnom, sedištu Eparhije zvorničko tuzlanske dočekao ga je vladika Fotije, sa verujućim narodom.

- Samo je Božja volja mogla da dovede patrijarha Porfirija, ovako mudrog, pametnog, obrazovanog, upućenog u sve muke i nedaće našeg roda, dobro svestan vremena u kom živimo i onoga što ono nosi -kaže zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Zvorničko tuzlanske Vasilije Perić, inače gradonačelnik Ugljevika u RS.

-I od prvog dana, njegova svetost ide tamo baš gde je najpotrebnije, od ručka sa beskućnicima do,evo, posete ovo velikom gradu, naše velike tradicije, kulture i umetnosti, gde je, kao i u čitavom kraju, broj naših sunarodnika sveden skoro na statističku grešku-kazao je Perić.

Patrijarh nam, ističe Perić, „donosi blagoslov, ali i poruke i pouke, iz njegove duše, čiste kao suza, da samo duhovno snažni možemo da ostanemo i opstanemo i da je naš duhovni prostor nešto što niko ne može da nam uzme, da nam otme, ili omeđi“.

-Dolazak našeg duhovnog roditeljima, poglavara naše Crkve, velika je radost za sve nas, ali i za sve ljude koji žele pomirenje, mir, razumevanje i saradnju.I nosi ljubav za sve nas, ljubav pravoslavnog misionara, roditelja, utešitelja, ali i onaj koji zna kako treba da nas osokoli da se, zaista, držimo onih reči svetog vladike Nikolaja, „da se složimo, umnožimo i obožimo.Hvala našem patrijarhu od sveg srca što je odlučio da dođe u Tuzlu u naš drevni hram, a hvala našem divnom episkopu Fotiju koji ga je, od srca, u ime svih nas, pozvao -kaže Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili