PRONAŠLI NASELJE SLOVENA IZ 9. VEKA: Veliko otkriće arheologa na lokalitetu "Arčinovica" između Kruševca i Trstenika (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

23. 06. 2022. u 09:00

RANOSLOVENSKO naselje, za koje arheolozi veruju da datira iz 9. i 10. veka, nađeno je u mestu Selište, nedaleko od granice Kruševca i Trstenika, saznaju „Novosti”.

ПРОНАШЛИ НАСЕЉЕ СЛОВЕНА ИЗ 9. ВЕКА: Велико откриће археолога на локалитету Арчиновица између Крушевца и Трстеника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Ceo lokalitet pod nazivom „Arčinovica” nalazi se na trasi budućeg Moravskog koridora.

Stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu su već tokom preliminarnih istraživanja došli do više velikih otkrića.    

Prema rečima arheologa Marina Bugara iz kruševačkog muzeja, ovo je, nakon lokaliteta Konopljara (Čitluk, Kruševac) i Bedem (Maskare, Varvarin), treći lokalitet koji se istražuje u zadnjih godinu dana duž prve deonice budućeg auto-puta Pojate-Preljina.

- Otkrili smo dva rana srednjovekovna objekta, koja datujemo u 9. i 10. vek i reč je o prilično retko zastupljenom periodu u Zapadnom Pomoravlju, koji je vrlo plitko na površini i retko se nalazi u ovako sačuvanom obliku - napominje za „Novosti” arheolog Milica Radišić sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Foto: S.Babović

- Radimo na tome da otkrijemo funkciju objekata, što nije jednostavno dok se ne sagleda sav arheološki materijal. 

U jednom objektu arheolozi su naišli na prostor za sedenje i otiske od stubova, dok bogatiji nalazi u drugom objektu ukazuje na stalni stambeni karakter. Osim keramike, stručnjaci su pronašli i različite alatke i deo roga od jelena.

Zona eksproprijacije zemljišta na čijoj teritoriji leži, kako se pretpostavlja, veliko ranoslovensko naselje je na 3,5 hektara, a sam lokalitet sigurno zauzima polovinu te trase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ZAMALO SNIMIO SVOJU SMRT: Bosanac preživeo udar groma - hteo da snimi nevreme (VIDEO)