"MOJA SRBIJA" ODUŠEVILA ČIKAGO: Izložba slikara naivca Zorana Anđelkovića Keca, iz Mrzenice kod Stalaća, u SAD postigla veliki uspeh

S. BABOVIĆ

04. 06. 2022. u 11:21

SLIKE umetnika Zorana Anđelkovića Keca iz Mrzenice kod Stalaća, koji je svetsku slavu stekao oslikavajući motive iz srpske prošlosti, stigle su do Čikaga, gde je prošle nedelje s uspehom održana njegova prva samostalna izložba. Koliko uspešno, dovoljno govori podatak da je više od polovine izloženih slika - rasprodato!

МОЈА СРБИЈА ОДУШЕВИЛА ЧИКАГО: Изложба сликара наивца Зорана Анђелковића Кеца, из Мрзенице код Сталаћа, у САД постигла велики успех

Foto: Privatna arhiva

- Zaista sam prezadovoljan odjekom koji je izložba imala, organizatori su sjajno odradili posao - priča za "Novosti" Zoran Anđelković. - Imam osećaj kao da sam bio tamo, iako sam pre svega usled zdravstvenih razloga bio sprečen. Puno mi je srce što je svet preko okeana imao prilike da vidi i našu Svetu Mojsinjsku goru, naše vinograde, berbe, setve, žetve i srpskog seljaka koji su u središtu svih mojih slika.

Tesno je bilo u galerijskom prostoru pokreta Srba u dijaspori SNO, u Čikagu, gde je otvorena izložba "Moja Srbija" uz podršku lista "Ogledalo". Prema rečima organizatorke događaja Slavice Petrović, na Anđelkovićevom platnu oslikana su i srpska duša i vera i posetioci su za nekoliko sati sebe preneli u slikarevu Mrzenicu i našu Srbiju.

- Tu su motivi koji predstavljaju vezu Srba sa ovozemaljskim i onozemaljskim svetom, uspostavlja se ta jedna linija sa našom verom i poreklom, precima, vrednostima - rekao je za medije u dijaspori Milan Varadinović, konzul Srbije u Vašingtonu.

Anđelković je poznat i po tome što je po jednu sliku naslikao i poslao aktuelnom ruskom predsedniku Putinu i sada već bivšem američkom predsedniku Trampu, pa su organizatori izložbe u SAD u okviru najave za izložbu posebno istakli da se dela autora koji "stvara na obroncima Svete Mojsinjske gore nalaze širom sveta, pa i u Beloj kući".

Foto: Privatna arhiva

Postavka "Moja Srbija" je ranije ovog proleća bila pred posetiocima Narodne biblioteke u Ćićevcu. Svi radovi izloženi u Srbiji i nedavno u Americi nastali su u neobičnom kamenom ateljeu "Srbica" iz 1850. godine u krugu porodične kuće, u selu, koje se oslanja na Svetu Mojsinjsku goru.

- Učio sam od doajena naše naive Budimira Rajkovića i Dobrivoja Stefanovića iz Bošnjana - priseća se Anđelković, koji je samo 15 dana nakon izlaska iz bolnice već krenuo u stvaranje novih dela. - Oslikao sam na desetine prizora srpskog seljaka, odbrane grada Stalaća, berbu lekovitog bilja na Svetog Jovana, mladenaca u nošnji, velike srednjovekovne junake, velmože, poznate ličnosti, srpsko stradalništvo u Prvom svetskom ratu.

Nedavno je popularni Kec ikonu "Put u Emaus", nastalu na osnovu biblijske priče o prvom pojavljivanju Isusa Hrista dvojici učenika nakon Vaskrsenja, oslikao i poklonio Crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu, nedaleko od Varvarina. U ovom gradu oslikao je pre dve godine kompletnu unutrašnjost Gradske biblioteke. Dela Zorana Anđelkovića nalaze se u privatnim kolekcijama na gotovo svim kontinentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)