KONAČNO IZLAŽE I U ZAVIČAJU: Posle tri decenije, dela slikara Zorana Anđelkovića Keca u Ćićevcu

S. Babović

03. 03. 2022. u 08:09

SVETSKI priznat slikar naivne umetnosti Zoran Anđelković Kec izlaže u Ćićevcu posle čak 30 godina!

КОНАЧНО ИЗЛАЖЕ И У ЗАВИЧАЈУ: После три деценије, дела сликара Зорана Анђелковића Кеца у Ћићевцу

Foto Privatna arhiva

Vest je neverovatna, ako se zna da je Anđelković jedan od najpoznatijih autora naivaca na ovim prostorima, čija se dela masovno otkupljuju - od Amerike do Australije - i redovno je učestvovao u radu kolonija po Srbiji,.

Njegova samostalna "Moja Srbija" otvorena je 1. marta u Narodnoj biblioteci, a postavku čini 20 izabranih dela nastalih u njegovoj Mrzenici kod Stalaća, gde autor stvara u neobičnom kamenom ateljeu iz 1850, koji je nazvao "Muzej Srbica".

Foto Privatna arhiva

- Tamo sakupljam i raritete: od keltskog koplja, preko čutura sa kuršumima iz Prvog svetskog rata, do kofera za miraz naših baka i logoraških cipela sa Golog otoka... Čuvam i odbačene stare krštenice, razna dokumenta, požutele fotografije i nikada nisam pomišljao da odem iz svog sela, u kojem sam naslikao na stotine radova, te izradio brojne ramove od drveta i duboreze - veli Anđelković, ponosan što je učio od doajena naše naive Budimira Rajkovića i Dobrivoja Stefanovića iz Bošnjana, te što je po jedno delo svojevremeno poklonio Putinu i Trampu.

Foto Fejsbuk

IKONA

KEC (u krugu) je nedavno ikonu "Put u Emaus", nastalu na osnovu biblijske priče o prvom pojavljivanju Isusa Hrista dvojici učenika, posle Vaskrsenja, poklonio Crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu, nedaleko od Varvarina u kojem je pre dve godine oslikao kompletnu unutrašnjost Gradske biblioteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)