TAJNA STALJINOVE VLADAVINE: Istoričar Milovan Balaban o bivšem lideru Sovjetskog saveza

V.N.

27. 05. 2022. u 22:48

DVODELNOM tribinom jednostavnog naziva „Staljin" istoričar Milovan Balaban gledaocima predstavlja sažetu a slikovitu priču o čoveku čiji bi život, političko delovanje i uticaji na savremenike (a naročito na kasnije naraštaje), opisani do detalja jedva stali u godišnji serijal.

ТАЈНА СТАЉИНОВЕ ВЛАДАВИНЕ: Историчар Милован Балабан о бившем лидеру Совјетског савеза

Foto: M.Stojanac

Od porodičnih slika, preko obrazovanja i drugih životnih crtica koje su u konačnici proizvele ličnost poznatu svakoj osobi na svetu, pa sve do 1934. godine koja je graničnik prve tribine, Balaban prezentuje ključne trenutke u životu Josifa Visarionoviča, detektujući značaj njegovih opredeljenja, odluka i postupaka.

Kao jedan od važnijih trenutaka prepoznate su studije bogoslovije gde se kod kasnijeg revolucionara pojavio zametak bunta, koji je naročito došao do izražaja nakon uspostavljanja kontakta sa socijaldemokratama.

Objašnjavajući ideologije u širem smislu i njihove uticaje na narod, s naročitim osvrtom na komunizam u sovjetskoj Rusiji tog vremena, predavač ukazuje na mehanizme pomoću kojih su boljševici uspeli da preuzmu vlast.

Apostrofirane su i razlike između Lenjina – koji je demontirao državu, ali s jasnom vizijom kako bi ona trebalo da izgleda i Staljina koga ideologija nije zanimala u tolikoj meri kao racio i smisao političkog delovanja. Balaban je najavio finale, odnosno, zaokruživanje celine o sovjetskom diktatoru za sledeću tribinu, u kojoj će biti reči o periodu nakon ubistva Kirova i Staljinovog sprovođenja čistki.

Predavanje Milovana Balabana „Staljin" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!