LITURGIJA U SABORNOM HRAMU U SKOPLJU: Patrijarh Porfirije i starešina makedonske crkve služe "liturgiju pomirenja"

Tanjug

24. 05. 2022. u 11:02

U PRISUSTVU velikog broja vernika u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju u toku je zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i MPC-OA, koju služe patrijarh srpski Porfirije i starešina makedonske crkve Stefan.

ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У СКОПЉУ: Патријарх Порфирије и старешина македонске цркве служе литургију помирења

Foto: Tanjug

Liturgiji prisustvuju i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Kako prenose skopski mediji, pozivajući se na crkvene izvore, pomirenje dveju sestrinskih crkva - SPC i MPC-OA - veoma je važno, a ovaj događaj ocenjuje se kao čin hrišćanske ljubavi.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost MPC-OA, za koji, kako se navodi, dve sestrinske crkve očekuju da će ga dodeliti vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Navode i da je do ovog događaja došlo nakon odluke vaseljenskog patrijarha od 9. maja ove godine da MPC-OA vrati u kanonsko jedinstvo sa ostalim pravoslavnim crkvama.

Podseća se da zajednička liturgija dvojice poglavara dolazi nakon prevazilaženja 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i ponovnog uspostavljanja kanonskog i evharistijskog opštenja.

Prethodno, 19. maja, dvojica poglavara služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Porfirije, juče je doputovala u Skoplje, a u njoj je i osam episkopa SPC.

Dodaje se i da je današnja zajednička liturgija usledila nakon jučerašnjeg završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je 16. maja potvrdio status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)