MAJSKE POLJANE SU BANIJSKI MAKONDO: Muharem Bazdulj o ličnostima iz malog mesta u Baniji koje je zadužilo našu nauku

V.N.

11. 05. 2022. u 23:56

NASLOVOM kojim je za peti deo serijala „Arheologija Atlantide" potenciran toponim kako bi se u njegove okvire postavile ličnosti koje su zadužile našu nauku i umetnost, Muharem Bazdulj ukazuje na specifičan prostor, čiji broj stanovnika nikad nije premašio 1.500.

МАЈСКЕ ПОЉАНЕ СУ  БАНИЈСКИ МАКОНДО: Мухарем Баздуљ о личностима из малог места у Банији које је задужило нашу науку

Foto: Milica Stojanac

Ističući da pridev u naslovu nema veze s mesecom, već se odnosi na reku koja se uliva u Glinu, Bazdulj objašnjava i drugi deo sintagme, navodeći kako je izabrao Markesov toponim kao metaforu nesvakidašnjeg, kako bi uputio na izuzetnost banijskog prostora.

Jedan od prvih srpskih vajara – Simeon Roksandić, rođen je upravo u kovačkoj porodici u Majskim Poljanama. Njegova su dela velikim delom nestala u turbulentnim vremenima, ali svojevrsni ribarski diptih i dalje povezuje Beograd i Zagreb.

Dve značajne figure avangardnog pravca zenitizam, Ljubomir i Branislav Micić (Branko Ve Poljanski), nisu rođeni u Majskim Poljanama, ali ih je za ovaj prostor vezalo porodično poreklo, te je i mlađi brat Micić svoje umetničko ime skovao prema mestu svog detinjstva.

Poljanski je, kako Bazdulj navodi, i preteča onoga što danas nazivamo performerom, o čemu svedoči njegov nastup na Terazijama 1927. kada je sve svoje knjige besplatno podelio prolaznicima, čime je označio kraj svoje književne karijere. Tridesetih godina, kada se Poljanski preselio u Pariz, stanovnici Majskih Poljana bili su ponosni na još dva svoja sugrađanina. Letica je bio ministar finansija u Stojadinovićevoj vladi, a Đuro Kurepa jedno od najvažnijih imena na globalnom planu kada je u pitanju matematika.

Po njemu je nazvana i hipoteza koja je uspešno dokazana 17 godina posle Kurepine tragične smrti, kada je podlegao povredama nakon razbojništva grupe nasilnika koji su želeli da mu otmu penziju. Bazdulj navodi da su se Majske Poljane nekoliko puta dizale iz pepela, nakon što su stradale zbog ratnih sukoba i proterivanja stanovništva, kao što se desilo tokom Drugog svetskog rata i „Oluje", ali da su male šanse da će selo (koje po poslednjem popisu ima 196 stanovnika) ponovo biti živo.

Međutim, kako i sam naslov serijala zaziva mitski prostor koji se smatrao značajnom silom, o Majskim Poljanama i ljudima koji su učestvovali u oblikovanju sveta kakav danas poznajemo, važno je govoriti.

Kompletno predavanje Muharema Bazdulja „Majske poljane :Banijski Makondo“ može se pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!