LADISLAV DALMACIJU PRODAO ZA 100.000 DUKATA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog o srednjovekovnoj Hrvatskoj

J. S.

10. 05. 2022. u 22:43

DRUGI deo tribine o srednjovekovnoj Hrvatskoj počinje godinom 1102. u kojoj je ova država nestala. Dr Boris Stojkovski ističe da je tada ušla u sastav Ugarske i da su do kraja Prvog svetskog rata Dalmacija i Hrvatska bile deo srednjovekovne Ugarske, pa Habzburške monarhije.

ЛАДИСЛАВ ДАЛМАЦИЈУ ПРОДАО ЗА 100.000 ДУКАТА: Предавање др Бориса Стојковског о средњовековној Хрватској

Foto M.Stojanac

Oko ovih oblasti često su se lomila koplja i izbijali brojni sukobi i iako se nijedan ugarski kralj nije krunisao za kralja Hrvatske, hrvatska vlastela bila je deo ugarske feudalne hijerarhije. Oko Dalmacije se Koloman sukobio s Venecijom, a ona i Hrvatska bile su pod Vizantijom do 1180. godine. Tatari su izvršili najezdu na Ugarsku i tom prilikom opustošili Zagreb i Slavoniju, te Dalmaciju do Kotora.

Pitanja autonomije Hrvatske u okvirima Ugarske zauzimaju centralno mesto u predavanju dr Stojkovskog, koji je naročitu pažnju posvetio poziciji hrvatskog plemstva u feudalnoj hijerarhiji. Lokalni velikaši su jačali, što je oslikano kroz primer porodice Šubić, čiji je najznačajniji predstavnik Pavle bio ban Dalmacije i Hrvatske i ban Bosne.

Dr Stojkovski podseća i na legendarnu priču o Ladislavu Napuljskom koji je 1409. godine Dalmaciju prodao Veneciji za 100 hiljada dukata. Naročito je interesatan 15. vek, koji je obeležila porodica Frankopana, ali i bitka protiv Osmanskog carstva koje se sa hrvatskim feudalcima sukobilo na Krbavskom polju 1493. godine.

 Kompletno predavanje dr Borisa Stojkovskog „Srednjovekovna Hrvatska. 2. deo: u okvirima Ugarske" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)