USKORO LISTA 26 NOVIH LEKOVA: Onkološki pacijenti čekaju najsavremeniju terapiju o trošku države

Novosti online

22. 04. 2022. u 12:01

U PRETHODNOM periodu borba protiv korone bila je prioritet, ali je zahvaljujući rendgen i skener dijagnostici zbog virusa kod mnogih pacijenata na vreme otkriven jedan od najčešćih karcinoma - rak pluća.

УСКОРО ЛИСТА 26 НОВИХ ЛЕКОВА: Онколошки пацијенти чекају најсавременију терапију о трошку државе

Foto: Printskrin RTS

Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je da je to mala sreća u velikoj nevolji koja se zove karcinom pluća.

- Godišnje oboli blizu 5.000 ljudi u Srbiji, a gotovo isto toliko i dalje umire. Problem u celom svetu jeste što se ta bolest otkriva u poodmaklom stanju. Ono što mi viđamo u našoj kliničkoj praksi jesu takvi odmakli stadijumi bolesti, da oni limitiraju naše mogućnosti lečenja ove bolesti, koje nije operativno, već dominantno radioterapijom i hemioterapijom - kaže Radosavljević.

Korona je, prema statistici u svetu, usporila dijagnostiku oko 30 odsto.

- Mi ćemo još dugo viđati te posledice, ali moramo reći da je potrebno nešto što će naše sugrađane, potencijalne ili aktuelne pacijente, uveriti u to da kada osete tegobe reše da se jave lekaru. To nije uvek isti čas, okleva se u tome. To je dobro poznato. U Srbiji je vreme koje protekne od tegoba do dijagnoze i preko šest meseci. Izgube se za to vreme mnoge terapijske mogućnosti - napominje Radosavljević.

Čeka se da u maju pacijenti dobiju i najsavremeniju terapiju o trošku države - na listi je novih 26 lekova.

- Prvog juna će doći ta lista u bolnice. Dominantno su to lekovi za tumore dojke, debelog creva, za tumore jajnika, štitnjače, za hematološke bolesti. To su stotine i stotine pacijenata, možda i 1.000 pacijenata koji će ove godine dobiti te lekove - ističe Radosavljević.

Što se tiče Instituta za onkologiju, navodi da se radi redovno i da se svi pacijenti koji su na terapiji redovno pozivaju. Naglašava da se u toj ustanovi primi skoro 40 odsto ili možda više svih hemioterapija u Srbiji.

- Mi bi najviše voleli da možemo da lečimo pacijente u ranim stadijumima bolesti, male tumore, ali zato je potrebno da pacijenti osluškuju svoj organizam, da veruju da će im se pomoći, da ne izbegavaju pomoć lekara. Onkološki institut dnevno poseti preko 500 pacijenata, tako da svako može dobiti i savet i pomoć - poručuje Radosavljević.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)