AKADEMCI OPET KAO PORODICA: "Novosti" u poseti studentima u domu "4. april" na beogradskom Voždovcu, uoči njihovog dana

Branka Borisavljević

03. 04. 2022. u 12:00

OSMESI mladosti ponovo se šire studentskim domovima. Posle dve godine mučenja sa koronom, merama, testiranjima, izolacijom, studentskim domovima, kao nekad, dominiraju optimizam i polet zbog druženja, zajedničkog učenja i svega onog što taj period života čini jednim od najlepših. Ove godine je vreme i za slavlje. Opet će se pevati i plesati u najvećem studentskom naselju na Balkanu, a povodom Dana studenata - 4. aprila.

АКАДЕМЦИ ОПЕТ КАО ПОРОДИЦА: Новости у посети студентима у дому 4.  април на београдском Вождовцу,  уочи њиховог дана

Foto Z. Jovanović

Naša ekipa, baš uoči njihovog dana, posetila je akademce u Studentskom domu "4. april" na Voždovcu u Beogradu. Već na prvom koraku primećujemo da se život vratio u dom. Smeh u kafeu, miris tek opranog veša, red u restoranu za ručak, ćaskanje u hodnicima... Stanari nam otkrivaju da, ko se jednom useli u "4. april", ne iseljava se do kraja studija. Iako ima i većih domova, i opremljenih, i lepših, od ostalih ga, kažu nam, izdvaja što ima dušu. Studenti se nekako "srode" sa kolegama, upravom, postanu kao porodica.

- Perspektivan, pun života, ambiciozan, nemiran, u skladu sa našim godinama - opisuje nam današnjeg akademca Filip Gligorić, iz Loznice, student četvrte godine Medicinskog fakulteta. - Ako vam kažem da planiram da u ovom domu završim fakultet, onda razumete koliko sam zadovoljan uslovima. Teško je reći da nešto može da bude bolje. Kada ste zadovoljni, ne razmišljate šta biste mogli da promenite. Sve je na jednom mestu sportska sala, menza, čitaonica, tereni, sve što vam treba.

Na fakultetu bi Filip promenio sistem ocenjivanja i uveo pismene ispite umesto usmenih. Kaže da su objektivniji. Planira da specijalizira kardiohirurgiju. Ta želja ga je dovela na studije medicine. Iako je to jedna od dve najteže specijalizacije i traje šest godina, ne odustaje.

- Mnogo mi znači što je dom blizu fakulteta - kaže Marija Radulović, iz Novog Pazara, treća godina na Farmaceutskom fakultetu. - Lepo mi je ovde, od prve godine sam i ne želim da ga menjam. Imam dosta kolega sa fakulteta. Dobra organizacija je ključ svega.

Foto Z. Jovanović

Budućim farmaceutima problem zadaje što nemaju adekvatne udžbenike za sve predmete, pa moraju da se snalaze kako znaju i umeju. Tu su i kolege sa drugih fakulteta, profesori...Mariju interesuje kozmetologija.

- Ostajem u Srbiji - otkriva nam. - Želim da radim i zarađujem ovde. Da sutra, zdravlje Bože, svoju decu podižem. Jednom je moja profesorka rekla da nam nigde neće biti kao u svojoj zemlji. Svuda ćemo biti stranci. Smatram da se ovde može izgraditi lep i pristojan život.

Njena zemljakinja i koleginica brucoš Mina Belić je oduševljena životom u domu. Predrasude koje je imala nestale su čim se uselila u sobu. Trenira košarku, ali će treninge morati malo da proredi, jer kreće učenje, bliži se ispitni rok.

Foto Z. Jovanović

Vladimir Stanisavljević, sa Saobraćajnog fakulteta, dolazi iz okoline Požarevca. Dve godine je bio redar u domu. Uspeo je da izbalansira između kolega i uprave, da svi budu zadovoljni. Smatra da treba više prakse na fakultetu, pogotovo što se zbog korone nastava odvijala u, kako ističe, nenormalnim uslovima. Kao i njegove kolege, planira da ostane u Srbiji.

LIČNA KARTA

- STUDENTSKI dom "4. april" ima 290 soba koje su, uglavnom, trokrevetne. U distributivnom restoranu "Voždovac" se sprema hrana za dom "Mika Mitrović" i Farmaceutski fakultet - kaže Radoslav Đorović, upravnik doma. - U proteklom periodu, zbog virusa korona nikada nije bio pun dom, uglavnom je boravilo oko 500 do 600 njih, ali počeli su polako da pristižu. Stanari su, uglavnom, studenti okolnih fakulteta Saobraćajnog, Farmaceutskog, FON-a, FPN, ali ima ih i sa drugih.

Foto Z. Jovanović

Dom je otvoren 1965. godine i jedini je u sklopu Studentskog centra "Beograd" koji ima sve sadržaje, smeštaj, restoran, kafić, čitaonicu, vešeraj, otvorene i zatvorene terene, prodavnicu.

ČINjENICE

* OKO 242.550 studenata na državnim i privatnim univerzitetima u Srbiji

* GOTOVO 90.000 akademaca je na Univerzitetu u Beogradu

* U SASTAVU Univerziteta u Beogradu - 31 fakultet, sa 7.384 zaposlena i 4.289 profesora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)