VAŽNE VESTI ZA SVE KOJI PLANIRAJU LETOVANJE U GRČKOJ: Cene skaču - situcija u svetu uticala na mnogo toga

Novosti onlajn

02. 04. 2022. u 10:46

SVI koji planiraju da i ove godine lutuju u Grčkoj već sada se interesuju oko toga da li će trenutna kriza u svetu uticati na cene u ovoj zemlji.

ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ: Цене скачу - ситуција у свету утицала на много тога

Foto arhiva

Ana Pantos je u svom uključenju na Kurir televiziji iz Atine otkrila da su namirnice i benzin drastično skočili. Ana smatra da rat još uvek nije uticao na cene smeštaja, mada je istakla da je svakako uticao na broj turista koji posećuju Grčku.

- To ne bih mogla sa sigurnošću da vam kažem. Ne bih rekla da je to već uticalo na cene. Mada ono što mogu da vam kažem jeste da je broj turista nešto manji. Ono što se očekuje na leto je osetljivi i značajan pad turista naravno onih iz Rusije i Ukrajine. Poljska koja je među prvih pet turista. Engleska koja tradicionalno zakazuje letovanje u februaru i martu, ove godine je to jedna trećina zakazanih prenoćišta koji su zakazani za leto - rekla je Ana Pantos u uključenju iz Atine za jutarnjem programu Kurir televizije.

Ona je otkrila kakva je cena namirnica i goriva u Grčkoj.

- Na početku je bila kao i kod svih panika. Cene su znatno porasle, brašno takođe. Na sve to je uticalo i smanjenje izvoza koji je bio usmeren ka Rusiji. Hleb je recimo poskupeo sa 80 centi na 1 evro. Kilogram brašna je poskupeo za 20 centi, pa samim tim će to uticati i na cenu hleba. Benzin je nešto skuplji u unutrašnjosti, a u Atini je oko 2.0 i 2.15 evra po litru - rekla je Ana.

Pantos je istakla da je sve odlično snabdeveno i da nema nestašica.

- Sve je odlično snabdeveno, možda je bila samo ta nestašica ulja jer je ljude počela da hvata panika, ali apsolutno nemamo nikakve nestašice niti bilo čega - rekla je Ana.

Dodala je da su Grci bili u neku ruku spremni za ovu krizu.

- Grci su temperamentniji od ostatka Evrope, pa nisu dozvolili da ih ovakva situacija zatekne. Samim tim su se spremili. Što se tiče izbeglica iz Ukrajine. Ako se dobro sećamo, Grci se vrlo brzo saberu i organizuju pomoć kao što je bilo '99 kada su pomogli nama, tako su se organizovali i za pomoć ukrajinskom narodu - rekla je Ana.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

RAJKOVA PEĆINA: Više od dva kilometra dvorana i hodnika ispunjenih prelepim "nakitom"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)