PORUKA GENERALA GALOA SRPSKOM NARODU: Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića o NATO agresiji na SR Jugoslaviju

V.N.

24. 03. 2022. u 18:25

PODSEĆAJUĆI na šestogodišnju doslednost da se na dan kada je NATO izvršio agresiju na srpski narod, na tribini Kulturnog centra Novog Sada setimo ovog važnog i tragičnog događaja, Milorad Vukašinović govori o promenama u geopolitičkoj arhitekturi svetskog poretka.

ПОРУКА ГЕНЕРАЛА ГАЛОА СРПСКОМ НАРОДУ: Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића о НАТО агресији на СР Југославију

Foto: KCNS

On ističe da je bitno na nov i objektivan način osvetliti tragediju, ali i razumeti da okolnosti koje su do nje dovele nisu rezultat „nesporazuma i istorijskih ekscesa", već dugo pripremani planovi. Zbog toga je važno setiti se reči generala Pjer-Mari Galoa koji je predano istraživao i pisao na ovu temu i koji je 2009. godine objavio „Poruku srpskom narodu".

Vukašinović navodi da je reč o znamenitom geopolitičaru i jednom od retkih Francuza za kog se može reći da je objektivno analizirao agresiju. On je isticao odgovornost Nemačke za razbijanje Jugoslavije, a u svojim zapisima oslanjao se na privatne razgovore koje je vodio sa grupom nemačkih generala, nakon kojih je sagledao nemačke operativne razloge za razbijanje Jugoslavije na štetu Srba – od revanšizma zbog osvete Srbima za ulogu u ratovima, čemu se mora dodati i satanizacija Srba u nemačkim medijima, do ekonomskih kalkulacija i velikog plana da Nemačka izađe na topla mora.

General Galoa bavio se i ulogom Amerike na našim prostorima i razlozima koji su uticali na njeno učešće u razbijanju Jugoslavije na štetu Srba. Vukašinović je istakao nekoliko teza koje govore u prilog ovoj tvrdnji, s naročitim naglaskom na rusofobiju, kao važan rukavac američke spoljne politike.

On naglašava da su Srbi na Balkanu posmatrani kao „mali Rusi" i da je srbofobija samo jedan krak velike rusofobije. Galoa je kritikovao i francusku spoljnu politiku u procesima razbijanja Jugoslavije, naročito Miterana i potonje predsednike. U knjizi „Krv petrola – Bosna" ukazao je na „užasnu kampanju dezinformacija u zapadnim medijima", koju su i u Francuskoj na još višem nivou vodile opskurne ličnosti, poput Danijel Miteran.

Vukašinović ističe da postoji arhetip razmišljanja koji nije antisrpski i protivruski i navodi svetle primere, poput generala Galoa. Velika je tragedija koja je zadesila srpski narod na današnji dan i brojne su njene posledice, ali samo negovanjem kulture sećanja može se podstaći povratak izgubljenog samopoštovanja i samopouzdanja.

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Poruka srpskom narodu – 24. mart 1999. godine" može se pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom