"SRPSKA DECA SE VIŠE NEĆE SMEJATI": Najstrašnije izjave svetskih zvaničnika dok su bombe padale na našu zemlju (ISPRAVKA)

Novosti online

24. 03. 2022. u 17:01

NA DANAŠNjI dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. počeo je pravi počelo je bombardovanje male SR Jugoslavije i pravi pakao na zemlji.

СРПСКА ДЕЦА СЕ ВИШЕ НЕЋЕ СМЕЈАТИ: Најстрашније изјаве светских званичника док су бомбе падале на нашу земљу (ИСПРАВКА)

Foto: Arhiva Novosti

Zločinačka agresija koja je trajala 78 dana odnela je živote 2.500 ljudi, među njima i 79 dece. Ranjeno je 12.500 ljudi. Uništeno je 25.000 objekata, 1.065 kilometara puteva i pruga, 14 aerodroma i 39 bolnica i domova zdravlja.

Svet je uglavnom nemo gledao, Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije nemoćni da spreče brutalnu jednostranu agresiju na suverenu zemlju, na kraju 20. veka. Nikada i niko iz NATO-a do danas nije optužen za ratni zločin, o nekakvim sankcijama za SAD, naravno, nije bilo reči.

Žak Širak, bivši predsednik Francuske, u vremenu pakla za naš narod rekao je da su "Srbi narod bez zakona i vere".

- To je narod razbojnika i terorista - rekao je tada Širak.

General Žak Kot je Srbe, koji su u tom trenutku vodili borbu za život, nazvao "bolesnim narodom".

Lorens Inglberger, bivši državni sekretar SAD, je dok su bombe padale na Srbiju rekao:

- Srbi nisu naročito pametni, srpska deca se više neće smejati.

- Srbi trguju ljudskim organima svojih žrtava kako bi obezbedili novac za svoj rat. Trebalo bi da đavolski bombardujemo Beograd - rekao je Pol Džekson, urednik lista "Kalgari san".

Klaus Kinkel, nemački ministar inostranih poslova, izjavio je da " Srbe treba baciti na kolena".

- Srbi su dvodimenzionalan narod sa težnjom ka prostakluku. Životinje koriste svoje resurse znatno srećnije nego ovi naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju - rekao je tada Ser Piter Justinov.

- Neka se Srbi podave u sopstvenom smradu - Helmut Kol, nemački kancelar, dok je nekadašnji britanski premijer Toni Bler bombardovanje naše zemlje nazvao "bitkom između dobra i zla".

- Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob, to je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva - rekao je Bler.

- Srbe treba spokojno bombardovati jer će se sve brzo zaboraviti - kazao je tada Džejms Šej, portparol NATO-a.

- Prošle nedelje imali smo devetoro ubijenih Srba, ove nedelje osmoro, to je jasan napredak - naveo je Bernar Kušner, šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji.

- Molim da se vatra nebeska obruši na Srbe - izjava je Pjera, francuskog sveštenika humanitarca.


Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba svi navodi u tekstu gde se spominjao “Milosrdni anđeo” kao naziv operacije NATO su obrisani.

Kako piše Raskrinkavanje.ba, ovaj naziv operacije ne navodi se ni u jednom zvaničnom dokumentu.

U članku portala Peščanik iz 2008. godine kaže se da u zvaničnim dokumentima NATO-a nema pomena pojma “Milosrdni anđeo”. Evo delova iz tog teksta, koji objašnjavaju sve. - Operacija protiv SR Jugoslavije koja je počela marta 1999. bila je nazvana “Allied Force”, što bi u prevodu bilo “Saveznička sila” i ni u kom slučaju ne može da se prevede kao “Milosrdni anđeo”. Od trenutka ulaska NATO-trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999, operacija je promenila ime u “Joint Guardian” (kako se zove i danas), tj. “Telohranitelj” ili “Pridruženi stražar” u najslobodnijem prevodu, što iako malo bliže pojmu “Anđela čuvara” ipak još uvek ne dozvoljava da se upotrebi kod nas odomaćeni naziv. Ukratko, nigde se ne pominje neki pojam ni izdaleka sličan sintagmi “Angel of Mercy” ili “Merciful Angel”, što bi bili engleski jezički ekvivalenti “Milosrdnom anđelu” - navodi se između ostalog u tom članku. Takođe, jedno od objašnjenja nastanka ovog termina odnosi se na eventualni pogrešan prevod, budući da se američka komponenta koja je činila NATO operaciju u SRJ zvala „Plemeniti nakovanj“ ili na engleskom “Noble Anvil”, navodi Istinomer. Reč “anvil” piše se slično kao “angel”, što je engleska reč za “anđeo”.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest