EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako izgleda spomenik Đeneralu Veljku Radenoviću (FOTO/VIDEO)

S. Babović

22. 03. 2022. u 12:08

SPOMENIK potpukovniku Veljku Radenoviću (1955-2012), junaku srpske policije i predvodniku oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine, upravo je pristigao u Kruševac, gde se postavlja u parku pored novog kružnog toka na Bagdalskom vencu.

ЕКСКЛУЗИВНО: Погледајте како изгледа споменик Ђенералу Вељку Раденовићу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

”Novosti” donose prve snimke obeležja, koje će na posebnoj ceremoniji prekosutra, na dan početka NATO bombardovanja, otkriti predsednik Aleksandar Vučić, na čiju inicijativu je spomenik i nastao.

Prvo obeležje slavnom „Đeneralu“, čije se ime u pesmi može čuti na svakoj utakmici navijača FK „Crvena Zvezda“, kako su “Novosti” ekskluzivno objavile 7. februara, nalazi se na svega stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka. Neustrašivi Veljko, najzaslužniji za spasavanje na desetine civila kojima su pretile otmice OVK terorista, pre jednu deceniju sahranjen je bez dostojnih državnih počasti.

Nepravda je počela da se ispravlja 15. februara, kada je potpukovniku posthumno dodeljen Sretenjski orden, a sa podizanjem dostojnog spomenika junaku, sećanje na Veljka Radenovića konačno će biti časno. Radenovići kažu da mnogo duguju predsedniku Vučiću, ministru Vulinu, kao i svom sugrađaninu Bratislavu Gašiću, direktoru BIA, koji je, kako podvlače, na terenu pomogao da se ceo projekat ostvari.

- Narod je Veljku dao ime Đeneral, jer je spasio mnoge ljude na Kosmetu - rekla je danas za “Novosti” Veljkova supruga Slavica Radenović. - I svoje policajce je gledao kao svoju decu. Srećni smo i tužni što je spomenik izgrađen. On je to zaslužio sigurno.

 

Foto: S. Babović

Spomenik, čija je izrada bila poverena umetniku Tomi Komatini, visok je tri metra, a pored njega stajaće i vuk, kao simbol otpora. Na postamentu je ugravirana strofa iz čuvene pesme Gavrila Kujundžića:

“Đenerale, đenerale,

nek je tvojoj majci hvala,

što junaka rodila je, 

da se srpstvu vrati slava”. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima