SA KOPAONIK BIZNIS FORUMA PORUČENO: Okrenuti se nekovid pacijentima!

Tanjug

09. 03. 2022. u 18:00

JAVNI sistem ima više para nego ranije, veće su investicije u njega, a i ulaganja u standard zdravstvenih radnika, zaključeno je na panelu „Pandemija i održivo finansiranje zdravstva u Srbiji“ koji je održan na Kopaonik biznis forumu

СА КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМА ПОРУЧЕНО: Окренути се нековид пацијентима!

Foto Tanjug

Prezentirajući zaključke, moderator član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije Dragan Lončar je naglasio da su zbog kovida u prethodnom periodu velikim delom zanemareni nekovid pacijenti i da bi se njima sada trebalo više okrenuti.

Kao veoma pozitivno je naveo da je nedavno odobreno 26 inovativnih lekova, najviše za karcinom ali i hepatiitis, dijabetes, srčanu insuficijenciju, hemofiliju, multiplu sklerozu.

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Popović je ocenio da je to proširenje liste inovativnih lekova veoma pozitivno i naveo da jedna od bolesti za koju su odobreni ovi lekovi jeste i dijabetes.

-Ova hronična nezarazna bolest najbolji je primer održivog finansiranja zdravstva, što najbolje ilustruje činjenica da manje od 30 odsto sredstava ide na lečenje, dakle kadrove i lekove, a ostalih 70 odsto na lečenje posledica neadekvatnog lečenja dijabetesa, naveo je Popović.

Foto Tanjug

Predrag Sazdanović

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović je istakao da se Srbija dobro nosila sa pandemijom i da u početku nije bilo dovoljno opreme ali da smo se brzo snabdeli svom neophodnom opremom.

Direktorka Sektora za ekonomske poslove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Tadin je navela da od svih sredstva Fonda 93 odsto ide na finansiranje zdravstene zaštite i da je u periodu pandemije trebalo odgovoriti na povećane potrebe. -Prethodnih godina rastao je nivo para za plate i medicinske i nemedicinske struke u uslovima kovida. Krajem 2020. i početkom 2021. je zaposleno više od pet i po hiljada u zdravstvenom sistemu, rekla je ona. Dodala je da je od 2019. Fond ušao u sistem direktnog plaćanja dobavljačima i da je obezbeđena nabavka lekova i opreme na vreme što je bilo veoma važno, posebno u vreme pandemije.

Foto Tanjug

Aleksandar Popović, Novo Nordisk

Direktor kompanije Novo Nordisk: Inovativni lekovi produžavaju život

-Inovativni lekovi su u raznim periodima imali različite uloga a danas se povezuju sa produženjem života, izjavio je generalni direktor kompanije Novo Nordisk u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Popović. On je na panelu „Pandemija i održivo finansiranje zdravstva u Srbiji“ na Kopaonik biznis forumu, rekao da inovativne tehnologije imaju veoma važnu ulogu u situaciji kada su zdravstveni budžeti ograničeni. "Kada pričamo o održivosti finansiranja, tu su važne dve stvari, jedna je strateško i dugoročno planiranje a druga je da moramo izabrati polja gde vredi investirati da bi se rasteretila od oblasti zdravstva koja su trošak", objasnio je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)