DRŽAVA LEČI I MUŠKI STERILITET: Novi kriterijumi za vantelesnu oplodnju o trošku RFZO

B. R.

08. 03. 2022. u 09:11

PAROVI koji zbog problema sa spermatozoidima ne uspevaju da postanu roditelji ubuduće će moći na vantelesnu oplodnju o trošku države. Ona će iz zravstvenog osiguranja biti pokrivena i za drugo dete, kao i neograničen broj pokušaja VTO sa zamrznutim embrionima (krioembriotransfer) za prvo dete.

ДРЖАВА ЛЕЧИ И МУШКИ СТЕРИЛИТЕТ: Нови критеријуми за вантелесну оплодњу о трошку РФЗО

Foto B. Puzović

To je omogućeno izmenom kriterijuma po kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira lečenje neplodnosti metodom vantelesne oplodnje. Sada i parovi kod kojih muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznut materijal u nekoj od klinika, konačno imaju mogućnost da biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) urade i o trošku RFZO, u državnim i 13 privatnih klinika.

U finansiranje je napokon uvršten i sekundarni sterilitet,tako da svi parovi koji imaju jedno dete, a imaju poteškoća sa začećem, i indikovan medicinski problem, imaju prava na dva stimulisana postupka i tri krioembriotransfera. Pri tome nije važno da li je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom ili prirodnim putem.

- Mnogo znače sve ove novine, pogotovo onima koji nemaju dece i ulaze u ovu proceduru. Sada u postupak mogu i parovi sa dijagnozom azoospermije, za koje se godinama zalažemo da dobiju šansu za roditeljstvo. Do sada su oni finansirali u potpunosti ceo postupak, sada će finansirati samo intervencije pomoću kojih dobijaju materijal, a sam VTO postupak će uz potvrdu o zamrzavanju materijala finansirati Fond - kaže Sandra Jovanović, predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri