SRPSKI KAMIONI NAPUŠTAJU UKRAJINU: Naši prevoznici koji su bili "zarobljeni" na prelazu Đakovo počeli da prelaze granicu prema Rumuniji

E. B. TALIJAN - V. ILIĆ

01. 03. 2022. u 21:23

SRPSKI kamioni, koji su od četvrtka bili "zarobljeni" na ukrajinskom graničnom prelazu Đakovo, u utorak posle 15 časova počeli su da prelaze granicu prema Rumuniji. Generalni sekretar poslovnog udružnja "Međunarodni transport" Aleksandar Spasić, kazao je da očekuju da će svih 50 kamiona biti pušteno. Najviše vozača iz Srbije se nalazi na ovom prelazu.

СРПСКИ КАМИОНИ НАПУШТАЈУ УКРАЈИНУ: Наши превозници који су били заробљени на прелазу Ђаково  почели да прелазе границу према Румунији

Kolone na ukrajinsko-rumunskom prelazu Đakovo / Foto privatna arhiva

Još, međutim, nekoliko prevoznika je na parkinzima u centralnoj Ukrajini, kao i na prelazu ka Belorusiji, dok je njih četvoro na granici sa Poljskom, ali se ne zna kakva je njihova situacija.

Vozač Dragan B. iz Čačka koji se nalazio na prelazu Đakovo, između Ukrajine i Rumunije, pre odluke o puštanju kamiona, rekao je za naš list da su bukvalno zarobljeni. Kako je objasnio, carinici im nisu dozvoljavali da napuste teritoriju te zemlje kamionima natovarenim ruskom robom koju treba da prevezu do Srbije.

- Osećamo se kao taoci - ispričao nam je Dragan. - U koloni ima više od 60 kamiona. Ne daju nam da mrdnemo. Strahujemo za našu bezbednost, posebno noću. Plaši nas to što su naši kamioni puni robe, u rezervoarima imamo naftu. To može da privuče pljačkaše.

Prema informacijama koje smo dobili od vozača, koji su se u teretnjacima zatekli na drugim graničnim prelazima, ni oni nisu bili u boljoj poziciji. Četvorica naših kamiondžija, koji već godinama prevoze robu iz Rusije u Srbiju, na prelazu Jagodin između Ukrajine i Poljske tretirani su kao krijumčari.

- Usmeno nam je rečeno da smo zadržani zbog krijumčarenja, ali nam nije nikakvo rešenje za to izdato - kazali su nam vozači. - Rekli su nam da Ukrajinu možemo napustiti pešice, ali i da to hoćemo, granicu nije moguće na taj način preći, već isključivo u nekom vozilu.

Da li je i njima dozvoljeno da nastave put, večeras je ostalo nepoznato. Porodice vozača su bile zabrinute i uplašene za njihovu bezbednost. Čačanin Boban Belić, otac jednog od vozača koji su zadržani na Jagodinu, rekao nam je u utorak pre podne da njihov sin čeka na tom prelazu.

- Jedan naš čovek koji je oženjen Ukrajinkom prešao je 70 kilometara da im odnese hranu i vodu - kazao je Belić. - Znam da nisu bezbedni, svi brinemo, sin noću ne sme da izađe iz kamiona, ni do toaleta.

Naši teretnjaci su, naime, bili zaustavljeni jer su prevozili robu za Rusiju i Belorusiju ili iz tih zemalja za Srbiju. Kamioni iz naše zemlje su šest dana čekali da im se omogući da napuste teritoriju Ukrajine sa robom koju voze. Situacija je bila neizvesna, a njihove zalihe, novca, hrane, vode i goriva su se iscrpljivale. Vozači su u razgovoru za "Novosti" kazali da su se osećali kao taoci, a mnogi su strahovali za bezbednost.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, naša ambasada u Kijevu i Privredna komora Srbije činili su sve kako bi se ovaj problem rešio. Srpska ambasada u Ukrajini u ponedeljak je uputila notu MSP Ukrajine sa zahtevom da se omogući kamionima iz naše zemlje da napuste tu državu.

DIPLOMATIJA URODILA PLODOM

PRIVREDNA komora Srbije potvrdila da u utorak da su srpski kamioni počeli da prelaze granicu i istakla da očekuje će se svi vratiti u Srbiju. Oni su istakli da je problem rešen zahvaljujući diplomatskim naporima srpske ambasade u Kijevu i ukrajinske u Beogradu, kao i aktivnostima Priviredne komore Srbije.

CARINjENjE

AMBASADOR Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević rekao je da je potrebno strpljenje, jer carinjenje neće ići brzinom kojom se nadamo.

- Najvažnije je da je posle nekoliko dana taj proces započet, i da će kamioni naših prevoznika polako krenuti preko Rumunije ka Srbiji - naglasio je ambasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)