STIŽE NAM ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, biće i kiše i snega

Novosti online

21. 02. 2022. u 12:21

NOVI veoma snažan ciklon sa orkanskom olujom zahvatio je prethodne večeri i noći severozapadnu Evropu, a zahlađenje će se osetiti i u našoj zemlji, pokazuje najnovija vremenska prognoza meterologa Đorđa Đurića.

СТИЖЕ НАМ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, биће и кише и снега

Foto: A. Stevanović/Tanjug

Efekti ovog poremećaja zahvatiće Srbiju u ponedeljak pred kraj dana, ali u daleko blažem obliku. Nakon prijatnih 18°C, sledi zahlađenje sa kišom i snegom.

Prethodne večeri nova orkanska oluja, treća za manje od pet dana zahvatila je severozapadnu Evropu. Snažan ciklon sa severa Atlantika zahvatio je Britanska ostrva i Irsku i donosi orkanske vetrove od preko 140 km/h, uz obilne padavine, a ogromni talasi plave priobalna područja. Na otvorenom delu severnog Atlantika vetrovi su kao u uraganu sa udarima i preko 180 km/h. U sklopu ovog ciklona premeštaće se i veoma izražen hladni front, a on se ove on sinoć nalazio nad zapadnom i severozapadnom Evropom.

Na svom putu ovaj front doneće snažnu kišu i grmljavinske pljuskove i olujne vetrove, brdsko-planinskim predelima i sneg. Dakle, u ovim predelima olujni vetar očekuje se samo pri prodoru hladnog fronta, dok će u sklopu ciklona olujni vetar biti dužeg karaktera, zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, a očekuju se i orkanski udari, pokazuje vremenska prognoza.

Vazdušni pritisak je malo iznad normale i bio je tokom noći i ponedeljka u osetnijem padu, što je uvod u jače pogoršanje vremena. Upravo će napomenuti ciklon u ponedeljak tokom dana doneti povećanje oblačnosti, ali u svom prednjem delu i južno strujanje i toplu vazdušnu masu sa Mediterana. Maksimalna temperatura biće od 10°C na severu Vojvodine do 18°C u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu do 15°C. Vazdušni pritisak biće u osetnijem padu, južni vetar u pojačanju, a biometerološka situacija veoma nepovoljna, kaže Đurić.

Foto: Darja Balšić

 

Vreme danas

Đurić kaže da se redinom dana do severa Vojvodine očekuje prodor hladnog fronta, koji će se tokom poslepodneva i večeri veoma brzo premeštati i preko ostalih predela Srbije prema jugu. Na svom putu hladni front doneće jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, ponegde i pljuskove sa grmljavinom, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni, koji pri samom prodoru fronta može biti olujni sa udarima i preko 75 km/h. U većem delu Srbije palo bi 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, najviše na severu i na zapadu Srbije.

Očekuje se prodor, tj. advekcija osetno hladnije vazdušne mase sa severa i nagli pad temperature u veoma kratkom vremenskom intervalu, a na planinama će početi sneg. Istovremeno, vazdušni pritisak biće u osetnijem porastu. Najjači udari severozapadnog vetra očekuju se u Vojvodini i na zapadu Srbije, a potom u Beogradu i u Šumadiji. Srećom, olujni udari vetra biće prolaznog karaktera, napominje meterolog.

Već u utorak, snažan ciklon svojim centrom nalaziće se iznad severoistočne Evrope, a hladni front istočnije od nas. Na severu se očekuje suvo, a u ostalim predelima kiša, na planinama sneg. U noći između ponedeljka i utorka i u utorak ujutro uslova za susnežicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije. Duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 5 do 10°C.

Od srede se očekuje uticaj snažnog anticiklona iz oblasti Alpa i sa zapada i jugozapada, pa će vazdušni pritisak biti znatno iznad normale. Ipak i pored toga, nalazićemo se na rubnom delu visinske doline sa istoka, pa će doći do jednog manjeg prolaznog naoblačenja, ponegde sa kišom, a pri takvoj sinoptičkoj situaciji biće uslova i za pljuskovite padavine u vidu kiše ili snega sa grmljavinom. I dalje se očekuje jako severozapadno strujanje, uz strujanje hladne vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 7°C, pokazuje vremenska prognoza.

U četvrtak i petak u Srbiji usled uticaja anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, biće stabilno, suvo i sunčano. U jutarnjim časovima očekuje se i mraz. Kratkotrajno će ojačati i greben na visini sa jugozapada, pa će uslediti i priliv toplije vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana, a toplije vreme najviše ćemo osetiti u petak. Maksimalna temperatura u četvrtak biće oko 10°C, a u petak toplije, temperatura od 10 do 15°C.

Arhiva

 

Vremenska prognoza za vikend

Đurić ističe da se tokom narednog vikenda u centralnom Mediteranu očekuje formiranje ciklona. Ovaj ciklon doneće Srbiji naoblačenje, kišu i sneg, a planinama samo sneg. U zavisnosti od blizine centra ciklona našem području, zavisiće i količina padavina. Temperature bi bile u skladu sa kalendarom i kretale bi se tokom dana od 4 do 10°C, u Beogradu do 6°C.

Prognoza vremena do kraja februara

Iako nas narednih dana očekuje zahlađenje sa padavinama, pravih zimskih uslova neće biti, osim na planinama. Nakon natprosečno toplog dosadašnjeg dela februara, kada su temperature bile i za 5 do 10 stepeni više od proseka, narednih dana temperature u padu, ali će i do kraja februara one ostati uglavnom malo iznad ili oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine. zaključio je Đurić.

BONUS VIDEO - Posetili smo Vražiji kamen kod Trgovišta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata