LJUBAV JAČA OD SMRTI: Predavanje Muharema Bazdulja o Anici Savić Rebac na Jutjub kanalu KCNS

J. S.

14. 02. 2022. u 20:55

GODINE 1913. u Beču su boravili Hitler, Staljin, Tito, Frojd, Trocki, ali u mnoštvu onih koji su se bavili prekomponovanjem sveta, tu su se našli i oni koji su ga oblikovali na drugi način – Ivo Andrić, Miloš Crnjanski i jedna dama, junakinja novog predavanja Muharema Bazdulja iz ciklusa „Arheologija Atlantide" – Anica Savić-Rebac.

ЉУБАВ ЈАЧА ОД СМРТИ: Предавање Мухарема Баздуља о Аници Савић Ребац на Jутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

Iako, prema sopstvenim rečima, nema nameru da sledi diktate korektnosti na osnovu kojih bi broj važnih figura naše kulturne istorije podjednako bio raspoređen na muškarce i žene, niti da ad hoc priprema predavanja u skladu s važnim godišnjicama, Bazdulj navodi da se ipak desilo da tribina o osobi koja je i teorijski i filozofski razmišljala o ljubavi bude 14. februara, što je datum koji na Zapadu figurira kao dan ljubavi.

Od slike Anice Savić kao izuzetno talentovane devojke koja je sa jedva 15 godina u Letopisu Matice srpske objavila prevod Bajrona, njenog odnosa sa ocem koji ju je ohrabrivao, preko školovanja, književnog rada, pa sve do smrti – Bazdulj gledaoce upoznaje sa zanosima i prkosima intelektualke čiji je životopis ostao ispunjen brojnim nepoznanicama.

Takva je, primera radi, njeno poznanstvo sa suprugom Hasanom, za koje Bazdulj smatra da se desilo za vreme studija u Beču, budući da je nakon povratka u Novi Sad Anica Savić dva naočita mladića, kao što su Miloš Crnjanski i Milan Kašanin, „odbijala kao da se već obećala".

Iako je po mnogo čemu bila „protofeministkinja", Anica Savić-Rebac se u braku ponašala kao žena starog kova, dok je veza između nje i Hasana bila komentarisana kao harmonična i puna nežnosti. Ističući detalje važne za život i rad jedne od prvih članica srpskog PEN kluba, „istoričara ideja",Bazdulj apostrofira njenu privrženost nauci i korespondenciju sa najviđenijim ljudima tog vremena, poput Rebeke Vest koja je Anicu i Hasana otelotvorila u likovima Milice i Mehmeda u knjizi Crno jagnje i sivi soko.

Živu prepisku Anica je održavala i sa Tomasom Manom, koji je ideje iz njenog pisma implementirao u svoje kapitalno delo Josif i njegova braća, dok je intelektualac Deni Sora izjavio da ako od Londona do Kine postoji barem dvadeset ljudi poput Anice Savić-Rebac, civilizacija ima šanse za opstanak.

Kompletno predavanje Muharema Bazdulja „Anica Savić-Rebac: Ljubav jača od smrti" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a