KAŠALJ SOBU NAPUNI SA 20.000 BACILA: Dr Miloš Đorđević iz Instituta za biološka istraživanja, o kvalitetu vazduha u doba korone

J. Ž. S.

13. 02. 2022. u 08:25

VAZDUH u zatvorenim prostorima u proseku je 10 puta zagađeniji od spoljašnjeg. Kada kašljemo, kijamo ili pričamo, mi izbacujemo između 10.000 i 20.000 kapljica koje sadrže mikroorganizme.

КАШАЉ СОБУ НАПУНИ СА 20.000  БАЦИЛА: Др Милош Ђорђевић из Института за биолошка истраживања, о квалитету ваздуха у доба короне

Foto Shutterstock

Iako oduvek prisutan problem biološke bezbednosti vazduha, u zatvorenim prostorima je došao u žižu javnosti sa pandemijom izazvanom virusom korona. Rešavanje ovog problema je ozbiljan izazov i zahteva preduzimanje složenih i, pre svega, efikasnih mera, uključujući i promenu svesti pojedinaca.

Miloš Đorđević, doktor bioloških nauka i naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja, naglašava da se prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 90 odsto registrovanih infektivnih bolesti prenose vazdušno-kapljičnim putem.

- Imajući u vidu da je svaki zatvoreni prostor pogodna sredina za razmnožavanje mikroorganizama, postojanje uređaja i sistema za dezinfekciju vazduha u njima je neophodno kako bi se rast mikroba zaustavio - kaže nam dr Đorđević.

Naš sagovornik ističe da je gotovo nemoguće da će se neko zaraziti u zatvorenoj prostoriji bez obzira na to koliko vremena u njoj provede ako ona ima takve uređaje jer će oni "ubiti sve štetno u vazduhu".

Dr Miloš Đorđević / privatna arhiva

- Na tržištu postoje različita rešenja za dezinfekciju vazduha, koja se uglavnom karakterišu nedovoljnom efikasnošću, a često su tehnički zastarela i, pre svega, nebezbedna za ljude i životnu sredinu - upozorava dr Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!