I LUDAJA U KRIGLI ZAPENILA: Kikinda je jedan od dva grada u Srbiji u kojima se priprema neobično, tamnonarandžasto pivo od bundeve

R. Šegrt

09. 02. 2022. u 12:19

KIKINDA je grad bundeva ili tikava, ili ludaja, kako kažu njeni žitelji. Samo ovde mere se one najveće, džinovske, ali i najduže. I, samo u ovom banatskom mestu od nje se priprema čak i - pivo.

И ЛУДАЈА  У КРИГЛИ ЗАПЕНИЛА: Кикинда је један од два града у Србији у којима се припрема необично, тамнонаранџасто пиво од бундеве

Foto R. Šegrt

Nastaje u maloj zanatskoj radnji Slobodana Suvajdžina (32) i Radice Panića (43). Recepturu za baš takvo kraft pivo kreirali su sami, iako nijedan nije tehnolog. Obojica su veliki ljubitelji piva, znaju umereno da ga piju i mnogo uživaju u ovom piću. Osnovali su malu pivaru u kojoj proizvode i pivo od ludaje. Pouzdali su se u lični ukus i, naravno, u kvalitet sirovine koju nabavljaju u svom gradu, a usledila su i zvanična priznanja da umeju da naprave dobro pivo.

- Recepturu smo sami odredili. Naišli smo na predrasude da bundeva u pivu nikako neće biti dobra. Kada se, međutim, piće proba, menja se mišljenje. Pivo od ludaje je lepe tamnije narandžaste boje, ima potrebnu gorčinu, blagi ukus i slatkoću. Postigli smo lep balans između ukusa bundeve, začina koje dodajemo i sviđa se svima koji su ga probali - pričaju nam Suvajdžin i Panić.

Foto R. Šegrt

U Srbiji, pivo od bundeve, priprema samo još jedna beogradska pivara. Suvajdžin i Panić su malu kraft pivaru osnovali pre dve godine. Najpre su pravili samo dve vrste piva, a onda su odlučili da naprave i sezonsko, od bundeve. Uspeli su iako tehnologe nemaju čak ni u porodicama.

- Za pivo koristimo isključivo bundeve "tamburice" sa kikindskih njiva. Verujemo da će one uskoro biti sorta zaštićenog geografskog porekla. Od začina dodajemo cimet, vanilu, đumbir, jamajkanski biber ili piment i minerale. Količine su precizno određene - tajnoviti su Suvajdžin i Panić.

Osnovne sirovine za svako pivo su ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda. Kikindski pivari kažu da su se i sami okušali u sadnji bundeve, ali samo jedne godine. Budući da obojica imaju stalna zaposlenja, proizvodnja ovog pića im je hobi. Za gajenje ludaje nemaju vremena.

- Koristimo i domaće i uvozne sladove i hmeljove, jer ih ima više vrsta. Slad u Srbiji može da se nađe samo u Bačkoj Palanci, a jedina hmeljara je u Bačkom Petrovcu - otkriva Panić.

Radica Panić i Slobodan Suvajdžin, Foto Privatna arhiva

U procesu kuvanja piva najvažnija je temperatura. Mora precizno da se odredi i mora biti konstantna. Apotekarskom vagom mere se i količine slada, hmelja, minerala i začina. Higijena je na najvišem nivou, sve se steriliše i dezinfikuje. Proces kuvanja se strogo prati. Slobodan se ne odvaja od kazana, čak ni ako čuje da plače njegov četvoromesečni sin.

- Kuvanje traje oko sedam do osam sati, a pre nego što se pije, pivo treba da odleži tri-četiri nedelje. Kraft piva imaju kraći rok trajanja, najbolje ih je popiti za petnaestak dana - savetuju Suvajdžin i Panić.

Njihov put od ljubitelja do proizviđača piva išao je najpre paralelno. Sve dok Slobodana supruga Jovana nije ubedila da odu na festival u Novom Sadu. Tada se malo više "inficirao". Sada Jovana i Radičina supruga Zorica pomažu oko etiketiranja flaša, pakovanja, transporta...

- Pet godina smo i on i ja pravili pivo u kućnim uslovima. Nismo se poznavali, iako smo komšije. Upoznali smo se preko internet foruma kućnih pivara. Potom smo odlučili da nešto zajedno kuvamo, a kasnije otišli na takmičarski festival u Novom Sadu. Verovali smo da je naše pivo dobro, ali nismo mislili da je najbolje. Sudije su, međutim, ocenile da je naše crno pivo bilo najbolje u toj kategoriji. Bilo je to veliko iznenađenje i prva javna, zvanična potvrda da znamo da napravimo kvalitetno pivo. Još veće iznenađenje bilo je kada je to naše pivo proglašeno za najbolje na festivalu. E, to je bila kruna na našim glavama - priča Slobodan.

I na drugim takmičenjima dobijali su nagrade. Jednom su im sva tri pića zauzela treća mesta u svojim kategorijama.

"KRŠTENjE" NA SVETOG ALIMPIJA

SAMOSTALNO, prvi put sam pivo pripremio za porodičnu krsnu slavu, Svetog Alimpija. Ponudio sam ga prijateljima koji su došli i niko nije tražio neko drugo piće. To mi je bila prva preporuka da nastavim. Za razliku od vina, za piva nema precizne preporuke o slaganju sa određenom hranom. Ne mogu da preporučim uparivanje hrane i piva. Pivo ili voliš ili ne voliš - kaže Slobodan Suvajdžin.

PIRE PA KUVANjE

NjIHOVA kraft piva razbijaju predrasude pivopija da kvalitetno piće ne može da se napravi u gradu u kojem voda za piće nije dobra. Kikindska definitivno nije dobra, ali treba znati pravila zanata.

Foto Privatna arhiva

- Svako pivo pravi se od demineralizovane vode. Tako je i u velikim i u malim pivarama.

Sirova bundeva se najpre zapeče, da se malo karamelizuje, pa se pasira i pretvara u pire i tek tada je pogodna za kuvanje piva - objašnjava Panić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna