SKRIVA SE ISTINA O NESTALIM BEBAMA: Viši sud u Novom Sadu, u godišnjem izveštaju, o spornoj novorođenčadi

B. Su.

06. 02. 2022. u 14:00

VIŠI sud u Novom Sadu u kom se se vodi 90 vanparničnih postupaka za utvrđivanje činjenica o bebama, navodno nestalim od 60-tih do 90-tih godina prošlog veka, u svom Godišnjem izveštaju o radu je otkrio da se sreće sa nizom prepreka u potrazi za istinom.

СКРИВА СЕ ИСТИНА О  НЕСТАЛИМ БЕБАМА: Виши суд у Новом Саду, у годишњем извештају, о спорној новорођенчади

Od 116 predloga za pokretanje postupka, rešena 22 predmeta, Foto Lj. Preradović

Predlog za pokretanje ovih postupaka do sada je podnelo 116 predlagača, a rešena su 22 predmeta.

- Osim propusta u vođenju evidencija u zdravstvenim ustanovama, nepotpuni su, neobrazloženi i sumnjive verodostojnosti i upisi u matične knjige rođenih i umrlih, kao upisi i dodeljivanja jedinstvenih matičnih brojeva novorođenčadi. Najveći broj zdravstevnih ustanova, u periodu kada se sumnja da su bebe nestajale, nije pravilno i uredno vodio evidenciju, niti je postupao po procedurama, ukoliko su procedure i bile propisane - navodi se u sudskom izveštaju.

Navodi se da sud teško dolazi do lekara, medicinskih sestara i drugih osoba koja potencijalno imaju informacije o sudbini nestale dece, "ne samo zbog protoka vremena, već i zbog drugih razloga". U pokušajima da ispita zdravstvene radnike, matičare i druge osobe koje bi mogle imati saznanja o nestalim bebama, sud se obraća i policiji, ali, kako tvrdi - uzaludno.

- Izostaje i saradnja Komisije čije formiranje je propisano Zakonom, jer usled nesaglasnosti različitih Udruženja građana i nepoverenja u rad institucija, još nije donet ni Statut Komisije, niti je sudu Komisija dostavila bilo koji podatak koji bi mogao biti od značaja - navodi Viši sud u Novom Sadu.

Najveći broj zdravstvenih ustanova sudu je odgovorio da nema arhivsku građu, pravdajući to objašnjenjima, "da su baš dokumenti o bebama uništeni u poplavama, havarijama i sličnim akcidentima".

Viši sud u zaključku izveštaja naglašava da je "odgovornost čitavog našeg društva da ovako potresno ljudsko pitanje konačno reši" i da okonča agoniju neznanja o sudbini deteta najbližim srodnicima.

SMRT BEZ ISTRAGE

IZVEŠTAJ apostrofira dugogodišnji medicinski stav "da roditelje treba poštedeti bola sahranjivanja novorođenog deteta, čime je pravdano uskraćivanje predaje tela bebe". Sud je utvrdio da nije bilo adekvatne i efektivne istražne procedure da se utvrde činjenice šta se sa navodno preminulom decom dogodilo.

USPORAVANjE

IAKO je zakonom propisana hitnost u postupanju, teškoća u prikupljanju podataka o nestalim bebama je mnogo, a sud ističe:

- Paušalno je dostavljanje odgovora pojedinih zdravstvenih ustanova, ali i dostavljanje veoma obimne dokumentacije kao što su kompletne knjige protokola porođaja, matičnih knjiga i drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024