NOĆAS ĆE SE DESITI POJAVA KOJA ĆE UBLAŽITI HLADNOĆU: Najnovija vremenska prognoza Nedeljka Todorovića

Novosti onlajn

25. 01. 2022. u 22:42

PROTEKLIH dana, u Srbiji su zabeležene veoma niske temperature. U pojedinim mestima jutarnja temperatura bila je i -20, dnevna nije prelazila u plus, a šta nas dalje čeka otkriva meteorolog Nedeljko Todorović.

НОЋАС ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ПОЈАВА КОЈА ЋЕ УБЛАЖИТИ ХЛАДНОЋУ: Најновија временска прогноза Недељка Тодоровића

Foto: Tanjug

On donosi dobre vesti i kaže da nam minus uskoro odlazi, ali da će u februaru biti još belog pokrivača.

Todorović, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da će tokom noći temperatura biti u minusu, ali će za razliku od prethodne dve noći, biti oblaka.

- Oblaci će da ublaže hlađenje prizemnog sloja vazduha i biće znatno manje hladno. Temperatura će biti od -5 do -3, za razliku od jutros, kada je bilo -9 u centru, a na periferiji je bilo -13, -14 - kaže Todorović i dodaje:

- Sledi porast temperature, slabljenje jutarnjih mrazeva. Biće padavina do kraja meseca, to bi bilo vrlo slabe padavine, nešto malo snega, kiše. Sutra ako bude bilo snega, neće ni da se zabeli - navodi gost Hronike.

Foto: Printskrin

Prema njegovim rečima, očekuje se da 1. i 2. februara bude snežnih padavina, a da najviša dnevna temperatura bude iznad nule.

Podseća da je prošle godine zima bila blaga, ali da je poslednji sneg pao 7. aprila, te da se ne može reći kada će biti kraj zime.

- Malo je hladnija zima, ali nije ni blizu one srednje, nekoliko decenija unazad, parametrima kojima karakterišemo zimu: srednja temperatura, broj dana sa snežnim pokrivačem. Samo smo dostigli prosečnu visinu maksimalnog snega, od 27 centimetara, u decembru prošle godine - objašnja metereolog.

Kaže da je pojačana sunčeva aktivnost počela u januaru, ali ona ne raste neprestano.

- Sedam dana ima porast, pa izvesni pad. Nevolja je što se to događa i dalje u januaru, u zimskom mesecu, kada ima dosta oblaka. Još nije prava efikasnost, jer oblaci sprečavaju prodor UV zračenja - navodi Todorović.

Dodaje da se između 3. i 10. februara očekuje sunčano vreme.

- Biće preko sedam ili osam stepeni, može da dostigne i 10 stepeni. Prvog i drugog februara biće malo snega, pa posle otopljenje - zaključuje meteorolog Nedeljko Todorović.

(RTS)

BONUS VIDEO: 

Pljevaljko selo Kosanica naslo se u zizi javnosti nakon sto je u utorak ujutro izmereno -33

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK, 24. MAJ: Toplo i nestabilno, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom