DVE NOVE TUŽBE PROTIV NATO: Pokrenuti procesi zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. godine

V. N.

20. 01. 2022. u 09:24

U IME dvojice srpskih vojnika obolelih od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom 1999. godine juče su u Višem sudu u Beogradu podnete još dve tužbe. Prva je podneta na isti dan i prošle godine, ali pošto postupak još nije počeo, jer NATO nije dostavio odgovor na tužbu, ponovo je stigla u sud.

ДВЕ НОВЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО: Покренути процеси због бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године

Foto Z. Jovanović

Niški advokat Srđan Aleksić rekao je da je jedan od dvojice vojnika u čije je ime podneta tužba T. D. iz Titela, koji je za vreme NATO agresije imao 21 godinu i bio na aerodromu Slatina u Prištini, a oboleo je od raka testisa. Drugi tužilac je Beograđanin J. Z. koji je bio stacioniran u Prizrenu i oboleo je od leukemije.

On je ukazao da su od istih ovih bolesti oboleli i italijanski vojnici koji su bili u misiji na KiM u to vreme i koji su od svoje države posle podnošenja tužbi dobili odštetu, zbog posledica bombardovanja osiromašenim uranijimom. Advokat je sudu priložio i neophodna veštačenja.

Sud ima mogućnost da po isteku šest meseci u ovakvim slučajevima objavi tužbu na oglasnoj tabli, drugoj strani postavi privremenog zastupnika ili angažuje neku međunarodnu agenciju koja bi zastupala interese NATO.

Aleksić kaže da bi po istom osnovu kod nas moglo da tuži oko 3.000 ljudi koji su u vreme bombardovanja bili na Kosovu i Metohiji 1999, kao i njihovi naslednici, jer su mnogi već preminuli od kancera. Tužbe nisu još podnete zbog visokih taksa i čeka se prva presuda, posle koje će, ukoliko bude u korist klijenta, uslediti i druge tužbe.

One će biti podnete u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posledica dejstva osiromašenog uranijuma. Biće priloženi i dokazi izvedeni u postupcima vođenim 2000. u Okružnom sudu u Beogradu i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2004. godine, kao i italijanske presude u slučaju obolevanja njihovih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnim misijama u bivšoj Jugoslaviji.

PO UZORU NA ITALIJANE

DVE nove tužbe su podnete u saradnji sa italijanskim advokatom Angelom Fiore Tartaljom, koji je u Italiji dobio 253 pravosnažne presude u ime italijanskih vojnika koji su oboleli od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na KiM u vreme bombardivanja. Po uzoru na njih, traži se odšteta od oko 100.000 evra za vojnike, policajce ili vojne rezerviste, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili na jugu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!