IZ RUSIJE STIŽE ZVONO OD 15 TONA: Manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina dobija izuzetan dar iz Sankt Peterburga

S. BABOVIĆ

20. 01. 2022. u 12:00

RUSKI livci u Sankt Peterburgu ovih dana liju crkveno zvono teško čak 15 tona, zahvaljujući dvojici vernika, prijatelja Srba, doći će u manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina!

ИЗ РУСИЈЕ СТИЖЕ ЗВОНО ОД 15 ТОНА: Манастир Светог Луке у Бошњану код Варварина добија изузетан дар из Санкт Петербурга

Foto S. Babović

A njegova zvonjava čuće se i do 40 kilometara od svetinje. Dopremanje neprocenjivog, ikonama ukrašenog zvona, koje je, kako saznajemo, i plaćeno početkom ove nedelje, očekuje se najkasnije početkom maja. Iako ova svetinja već ima 12 zvona, ovo iz "prestonice carske Rusije" biće po svemu posebno.

- Da će se na ovom svetom mestu čuti "carsko rusko zvono" bile su proročke reči starca Tadeja Vitovničkog, još pre 20 godina. Ostale su i zapisane. Tada je dolazio ovde gde je na mestu manastira bila livada zarasla u kupine, i govorio da se "ovde hoda po kostima mučenika" - kaže za "Novosti" arhimandrit Aleksej (Bogićević), iguman manastira. - Mislio je na kosti stradalnika, Srba i Rusa, koji su poginuli 1810. u Varvarinskoj bici protiv Turaka. Naše malo bratstvo pristiglo je godinu kasnije, 2003, i nismo zatekli praktično ništa, osim omalene Crkve Svetog Luke podignute deceniju ranije. Nju smo kasnije proširili i sačinili pravi Saborni hram, dug 31 i visok 18 metara, bez krsta.

Podignuta je i nova crkva, jedinstvena po zaštitnicima. Posvećena je svetim carevima mučenicima, Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu. Uz neimarske poduhvate obnove manastira, bošnjanska svetinja je godinama dobijala zvona. Sada ih je na Kneževoj kuli osam, a u okviru celog manastirskog kompleksa čak 12. Ipak, svi veruju da će zvono iz Rusije biti posebno.

Foto S. Babović

- Zvaće se "Rusko carsko zvono", "Zvono na uzbunu", kako je zapisano, a čuće ga ceo grad Kruševac, čuće se u Srbiji, da ljudi ne skreću sa puta pravoslavlja - kaže iguman Aleksej. - Prošlog marta kod nas je bila jedna ruska porodica. Čudili su se što imamo mnogo ruskih ikona, ikona carevića nam mirotoči, tu su i srebrne kupe, pehari ruskih grofica, a ruski krst je podignut na prilazu manastirskom imanju.

Na zvonu će pored teksta biti oslikane ikone Svetog Save i Svetog Simeona, carske porodice Romanov, kneza Lazara i Svetog Sergeja Radonješkog, a biće postavljene na zvoniku visokom 28 metara, čija izgradnja predstoji. Iguman kaže da će nas taj glas Božji probuditi i podsetiti da smo stanovnici Kneževe, čudesne, mučeničke zemlje.

Foto S. Babović

SVA BLAGA

IKONE Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja u priprati Crkve Svetog Luke, oslikane u Pećkoj patrijaršiji, ikona Bogorodice Trojeručice dopremljena uz blagoslov iz Hilandara, ikona Bogorodice Mlekopitatelnice živopisana u Kareji i ikona Bogorodice Vladimirske, samo su neke od dragulja manastira. Tu su i mošti svetih u kivotima od trešnjinog drveta, svete sasude, neke rađene u filigranu, stara jevanđelja, krstovi, svećnjaci, crkvene zastave...

Foto S. Babović

OD KUPINjAKA DO SVETILIŠTA

MANASTIR Svetog Luke u Bošnjanima "iznikao" je za 20 godina na divljem kupinjaku pored velikog hrasta-zapisa. Osim dve divne crkve sa izuzetnim freskama, ikonama, zvonicima, skitom Presvete Bogorodice Pećke, jedinstvenim grobljem od starih nadgrobnih spomenika i 130 krstova iz Počekovine, podignuti su i biblioteka, prostrani manastirski letnjikovac, konak... Sada ga posećuju stotine vernika nedeljno i jedan je od najposećenijih u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)