POVELJA ZA KNJIGU O STRADANJU JEVREJA: Direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću biće dodeljeno priznanje centra "San Van Gelder"

V. C. S.

17. 01. 2022. u 09:40

POVODOM osamdesetogodišnjice masakra nad Jevrejima i Srbima u južnoj Bačkoj, 20. januara, na jednom od najvećih univerziteta u Izraelu, Ban-Ilan, biće promovisano englesko izdanje knjige Arhiva Vojvodine "Deportacija Jevreja u Bačkoj, 1944, Novi Sad 2021", koju je priredio Aleksandar Bursać. Tom prilikom biće dodeljena i povelja Centra "San Van Gelder" dr Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine.

ПОВЕЉА ЗА КЊИГУ О СТРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА: Директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу биће додељено признање центра Сан Ван Гелдер

Dr Nebojša Kuzmanović

Kako je za "Novosti" objasnio dr Kuzmanović, deportacija novosadskih i bačkih Jevreja usledila je pošto su nemačke trupe, 19. marta 1944, okupirale Mađarsku. Naredba o internaciji Jevreja doneta je 7. aprila, u Budimpešti.

- Prva grupa, od oko 300 Jevreja, smeštena je u zgradi hotela "Sloboda", i posle dvadeset dana vozovima odvezena u nacističke logore smrti. Masovna hapšenja počela su 26. aprila - objašnjava Kuzmanović.

Hapšenja su obuhvatila sve pripadnike jevrejske nacionalnosti, osim pojedinaca iz mešovitih brakova, nekoliko stoprocentnih invalida iz Prvog svetskog rata i dve porodice izuzete od deportacije. Celokupno jevrejsko stanovništvo Novog Sada pohapšeno je i smešteno u prostorije novosadske sinagoge, gde je zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva i samoubistava. Između 26. i 28. aprila prebačeni su do sabirnih logora u Subotici, Baji i Bačkoj Topoli, a odatle u nacističke logore smrti, mahom u Aušvic. Od oko 1.900 deportovanih novosadskih Jevreja posle oslobođenja vratilo se samo oko dve stotine.

Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata ukupno poginulo ili ubijeno 3.020 od ukupno 4.350 novosadskih Jevreja.

U Izraelu će biti promovisana i knjiga u izdanju Arhiva o porodici Lampel - Lapid. Čuveni izraelski političar Josip Lapid, otac šefa izraelske diplomatije Jaira Lapida, rođen je u Novom Sadu kao Toma Josip Lampel, a njegova porodica potiče iz Bačkog Gradišta.

NAGRADE I ODLIKOVANjA

KUZMANOVIĆ je nosilac mnogobrojnih odlikovanja i nagrada, između ostalog Sretenjskog odlikovanja - Zlatne medalje za zasluge i Oktobarske nagrade Novog Sada, kao i Vukove nagrade, prošle godine. Javnosti je 2019. obznanio nemački dosije o ustaškim zločinima u Jasenovcu i NDH, pronađen u ovom Arhivu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!