SVAKOM SEDMOM PARE DONOSI POŠTAR: Samo 15 odsto najstarijih u Srbiji danas novac dobija direktno na kućnu adresu

J. Ž. S.

13. 01. 2022. u 09:45

NEKADA je bilo uobičajeno da penzije na kućnu adresu donosi poštar, a onda je sve više penzionera počelo svoj novac da poverava bankama, uz penzijski ček, odnosno izveštaj da je novac legao na račun.

СВАКОМ СЕДМОМ ПАРЕ ДОНОСИ ПОШТАР: Само 15 одсто најстаријих у Србији данас новац добија директно на кућну адресу

Foto Tanjug

Ređe iz navike, a češće iz praktičnih razloga, pošto šalteri nisu svima baš blizu, ili lako dostupne, a nisu svi baš ni vični podizanju novca na šalteru ili na bankomatu.

Pune dve godine, međutim, tačnije od 1. januara 2019. propisi su izmenjeni i novac može da se dobija isključivo na tekući račun. Nove odredbe zakona odnose se na nove korisnike, dok je onima kojima su pare stizale na ruke zaključno sa decembrom 2018. i dalje nastavljeno sa ovim načinom isplate. Takvih seniora je oko 250.000 od ukupno 1.660.000 koliko ih je na spisku PIO fonda.

Od 2019. zaposleni u Fondu svima koji podnose zahtev za penzionisanje skreću pažnju da predaju i odgovarajuću potvrdu banke o otvorenom tekućem računu na koji će stizati penzija. Neophodno je i da se adresa na zahtevu slaže sa onom iz lične karte, jer u protivnom penzioner može da ima problem sa isplatom novca, ali i u korišćenju zdravstvenog osiguranja.

- Kada penzioner živi van Srbije novac se isplaćuje isključivo na devizni račun u banci koju korisnik izabere, o čemu takođe mora da obavesti Fond odgovarajućim dokumentom iz banke - kažu u PIO.

- Isplata u inostranstvu je uslovljena često i dostavljanjem potvrda o životu, kako bi se izbeglo da zbog kasnog saznanja o smrti korisnika dođe do velikog iznosa preplate i administrativne komplikacije. Po želji korisnika isplata može da ide i preko ovlašćenog punomoćnika.

Korisnici penzija i drugih prava mogu da dostave punomoćje overeno kod javnog beležnika ili druge ovlašćene institucije, na primer u konzulatu Srbije za seniore u inostranstvu, kojim se ovlašćuje osoba da u njihovo ime na svoj račun prima mesečni iznos prava.

- Ovakvo punomoćje važi do opoziva, odnosno smrti penzionera ili osobe koja je opunomoćena - ističu u Fondu.

- Kada se isplata penzije, ili drugih prava, vrši korisniku koji je smešten u odgovarajuću ustanovu za smeštaj, na primer dom za stare, isplata ide preko te ustanove, pa je moguće i da se od penzije neposredno namiruju troškovi smeštaja, delimično ili u celosti, dok preostali deo penzije ostaje na raspolaganju korisniku.

Foto N. Skenderija

Najstariji takođe mogu da koriste i pogodnost plaćanja na rate koje se neposredno obustavljaju od penzije kada nešto kupe od preduzeća koja su sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje zaključila odgovarajuće ugovore. Na ovaj način penzioner može da kupi nešto što mu je potrebno bez čekova ili gotovine.

O PROMENAMA OBAVESTITE FOND

PENZIONERI imaju obavezu da o promenama koje su nastupile po ostvarivanju prava obaveste PIO fond. Tako, na primer, korisnici porodičnih primanja treba da dostave obaveštenje o zaposlenju, a deca i o završetku školovanja. Svi moraju da prijave promenu adrese, a posebno treba da vode računa inostrani penzioneri kojima u slučaju zaposlenja može da bude obustavljena isplata što obavezno treba da provere u državi čiju penziju koriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!