"OČEKUJE SE VEĆI PRILIV PACIJENATA U BOLNICE" Dr Ivo Udovičić o skoku broja novozaraženih koronom

Novosti onlajn

09. 01. 2022. u 13:46

KOMANDANT Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić rekao je da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će broj novozaraženih biti znatno veći već koliko danas i sutra.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ВЕЋИ ПРИЛИВ ПАЦИЈЕНАТА У БОЛНИЦЕ Др Иво Удовичић о скоку броја новозаражених короном

Foto: Printscreen

- Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali znamo i da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija - rekao je dr Udovičić za RTS.

Napomenuo je da nemaju podatak da li imaju pacijente sa omikron sojem.

- Pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost jeste da smo znatno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša kod nevakcinisanih osoba. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem. Istakao je da oni koji rade u crvenim zonama nisu plaćenici farmaceutske industrije.

- Znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo šestoro preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to nam je najteže. Pokaju se svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege - rekao je dr Udovičić.

Kaže da drugih lekova nemamo sem vakcine.

- Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite, treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko im je doneo virus u kuću.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije