NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana i do 20 centimetara snega, a evo kad se vraća lepo vreme

Novosti onlajn

08. 01. 2022. u 19:46

KRAJ prošle i početak ove godine doneli su nam pravo prolećno vreme. Ipak, zima je odlučila da se vrati u Srbiju i pokaže svoje pravo lice.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Наредних дана и до 20 центиметара снега, а ево кад се враћа лепо време

Foto: Tanjug

Zahlađenje je već stiglo, a kako kažu meteorolozi, tokom narednih dana čeka nas i sneg, koji je u nekim delovima zemlje već počeo da pada.

- Srbija će ovog vikenda biti pod uticajem ciklona sa juga Balkana i iz oblasti Grčke i anticiklona sa severoistoka, dok će novi talas padavina Srbiji u ponedeljak doneti premeštanje ciklona sa Tirenskog i Jadranskog mora dalje ka jugoistoku preko Jonskog mora i ka Grčkoj. Srbija će se uglavnom nalaziti u hladnom sektoru ciklona, pa se uz dotok vlage sa Mediterana i hladnog vazduha sa severoistoka uglavnom očekuju susnežica i sneg, a samo na jugoistoku i istoku Srbije biće toplije, uglavnom sa kišom i susnežicom - detaljno je objasnio meteorolog Đorđe Đurić.

On naglašava da se narednih dana u brdsko-planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara, lokalno i više.

- I u mnogim nižim predelima Srbije i u Beogradu očekuje se manje formiranje snežnog pokrivača, uglavnom 1 do 10 cm, lokalno i više. Kako se u vreme padanja snega ne očekuju veoma niske temperature i kako će one biti uglavnom oko 0-1°C, sneg će biti veoma mokar i težak i imaće dosta vode u sebi. Ni podloga neće biti previše hladna da bi se u nizijama formorao veći snežni pokrivač. U periodu od danas do utorka na području Srbije očekuje se da padne od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i do 50 mm, a najveća količina padavina očekuje se danas, u noći između nedelje i ponedeljka i tokom ponedeljka. Najmanje padavina biće na severu Vojvodine - navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, na severu Vojvodine u nedelju biće suvo vreme, dok će u ostalim predelima Srbije biti umereno do pretežno oblačno, ujutro ponegde sa slabim padavinama.

- Tokom dana i u ovim predelima očekuje se uglavnom suvo, a u toku večeri i noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom. Duvaće slab jugoistočni vetar, krajem dana i u toku večeri u skretanju na severozapadni. Minimalna jutarnja temperatura od -1°C na severozapadu do 4°C na jugoistoku Srbije, maksimalna dnevna od 2°C na severu do 10°C na krajnjem jugoistoku Srbije, u Beogradu do 3°C. U Srbiji u ponedeljak oblačno sa susnežicom i snegom, a na jugoistoku i istoku sa kišom. Maksimalna temperatura biće od 0 do 4°C, u Beogradu do 1°C, a u Negotinskoj Krajini do 7°C. U utorak na severu Vojvodine biće suvo, a u ostalim predelima oblačno sa kišom, susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura biće od 0 do 5°C. U sredu na severu Srbije suvo i vedro, ujutro uz umeren mraz, a u ostalim predelima biće oblačno, još tokom jutra i prepodneva sa slabim snegom. Biće hladno. Jutarnja temperatura u Vojvodini biće i do -8°C i to zahvaljujući vedrom vremenu i većem izračivanju vazduha, dok se u ostalim predelima očekuje zbog oblačnosti i manjeg izračivanja toplije, uz temperature oko 0°C. Maksimalna temperatura biće oko 0°C - precizirao je Đurić kakvo nas vreme čeka tokom vikenda.

Kaže i da će pod uticajem ciklona, vazdušni pritisak ovog vikenda i u ponedeljak biti oko ili ispod proseka, a u utorak u osetnijem porastu. Od srede se očekuje da cikloni nastave put dalje ka Crnom i Egejskom moru i istoku Mediterana. Istovremeno, sa zapada će jačati snažan anticiklon, a dalji porast vazdušnog pritiska biće uvod u stabilizaciju vremena od srede.

- U drugoj polovini sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem snažnog anticiklona (polje visokog vazdušnog pritiska), a anticiklon će se prostirati od Atlantika sve do našeg područja i on će predstavljati blokadu za prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika unutar evropskog kopna i našeg područja. Dakle, od četvrtka u Srbiji potpuno stabilno. Ujutro se očekuju magla i mraz, a tokom dana maksimalne temperature biće oko prosečnih vrednosti za najhladniji deo godine (1 do 5°C). Zbog prisustva ciklona na visini iznad Grčke, više oblačnosti i pojave slabog snega može biti još uglavnom na planinama zapadne, južne i istočne Srbije. Nešto toplije biće sredinom januara - zaključio je Đurić.

BONUS VIDEO:

Pao prvi sneg kod Nove Varoši

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)