POMAŽU SRBE NA BANIJI: Iz Eparhije valjevske upućena pomoć našim sunarodnicima postradalim u zemljotresu u Hrvatskoj

B. PUZOVIĆ

08. 01. 2022. u 09:24

ZA 200 srpskih porodica u Glini i Petrinji, u Hrvatskoj, čiji su domovi oštećeni u razornom zemljotresu pre godinu dana, Kolo srpskih sestara "Prepodobna mati Paraskeva" pri Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Obrenovcu, u Eparhiji valjevskoj, uoči najradosnijeg verskog praznika Božića uputilo je pošiljke hrane, hemijskih sredstava za domaćinstvo i crkvenih predmeta.

ПОМАЖУ СРБЕ НА БАНИЈИ: Из Епархије ваљевске упућена помоћ нашим сународницима пострадалим у земљотресу у Хрватској

Foto Eparhija valjevska

Pošiljka je vredna više od 20.000 evra.

Paketi su upućeni u prisustvu dvojice episkopa: valjevskog Isihija i gornjokarlovačkog Gerasima, koji su podsetili da je razorni zemljotres, snage 6,2 stepena Rihterove skale, ostavio strahovite posledice po život ljudi u Glini i Petrinji.

Vladike su naglasile da su neki ostali i bez bližnjih, mnogi bez domova, svi bez spokoja, a sa strahom i nadom, jer tle i dalje povremeno podrhtava, ali borba za obnovom života ne staje.

- Osnovno što treba da činimo za postradale je da se molimo, ali treba da se trudimo i da pomognemo koliko je u našoj moći - kazao je episkop valjevski Isihije. - Zato smo se postarali da sakupimo pomoć za 200 domova. Svaki paket sadrži osnovne potrepštine, ali i po jednu divnu poruku najmlađih. Deca iz obrenovačkih obdaništa spremila su po crtež sa najlepšim željama za svaku porodicu kojoj će biti uručen paket pomoći.

Vladika gornjokarlovački Gerasim kazao je da se deo njegove eparhije još oporavlja od razornog zemljotresa, i da iz ruku i srca humanih Obrenovčana prihvata ovaj dar za svoje eparhiote.

Foto Eparhija valjevska

ISKRENA POMOĆ

OSIM mnoštva vernog naroda, pomoć je obezbedila i Gradska opština Obrenovac i privrednici ovog kraja. Među njima poseban doprinos dao je Željko Roksandić, rodom iz Majsih Poljana kod Gline, kojeg je ratni vihor sredinom devete decenije prošlog veka doveo u Obrenovac, ali vezu sa zavičajem u svojoj duši nikada nije prekinuo - rekao je vladika Gerasim....

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima