ŠTA JE FLURONA? Sve što se trenutno zna o kombinaciji korone i gripa

Novosti onlajn

04. 01. 2022. u 10:59

IZRAEL je prva država na svetu u kojoj je registrovana osoba obolela od flurone. Osoba obolela od flurone je registrovana i u Hrvatskoj. Šta je flurona?

ШТА ЈЕ ФЛУРОНА? Све што се тренутно зна о комбинацији короне и грипа

Foto AP

Izraelski mediji izveštavaju da je od flurone obolela trudnica - istovremeno ima koronu i grip. Flurona joj je dijagnostifikovana dok je bila u bolnici i ima blaže simptome.

Ministarstvo zdravstva ove države istražuje ovo oboljenje koje do tada nije registrovano ni u jednoj zemlji, pretpostavljajući da kombinacija dva virusa kod većine ne uzrokuje teže simptome.

- Po dolasku u bolnicu dijagnostikovani su joj (trudnici) grip i koronavirus. Nakon ponovljenog pregleda utvrdili smo dijagnozu - izjavio je Arnon Viznister, direktor Odeljenja za ginekologiju u bolnici Beilinson u gradu Petah Tikva.

Ukazao je na to da ovo oboljenje takođe može da prouzrokuje otežano disanje, jer napada respiratorni sistem.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" za Jutarnji list danas je potvrđeno da jedna žena u Hrvatskoj ima fluronu. Zaražena je koronavirusom i svinjskim gripom.

Šta se trenutno zna o fluroni

Prema navodima Juronjuza, do ovog trenutka se vrlo malo zna o fluroni. U Izraelu je u toku istraživanje te su u Ministarstvu zdravlja ove države sada zabrinuti i zbog porasta broja obolelih od gripa.

Prošle sedmice je 31-godišnja trudnica preminula usled komplikacija koje su joj se desile dok je imala grip. NJen sin je rođen carskim rezom i preživeo je.

Direktor pomenute izraelske bolnice je ukazao na to da prošle godine nisu svedočili tome da među trudnicama neko ima grip, a da se sada događa da imaju i grip i koronu.

Tokom prošle godine skoro i da nije bilo onih koji su imali grip. To je posledica restriktivnih epidemioloških mera, a pre svega to se odnosi na lokdaun ili zatvaranje.

Jutarnji list piše da bi ove godine mogao biti veći broj onih koji imaju grip, posebno onih koji nisu vakcinisani protiv gripa. Stručnjaci očekuju da oni koji su vakcinisani protiv gripa verovatno neće oboleti od flurone.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

(Kliks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince