PRVI SLUČAJ FLURONE OTKRIVEN U HRVATSKOJ: Pacijentkinja u Zagrebu ima koronu i svinjski grip

Novosti online

04. 01. 2022. u 08:39

U NASTAVNOM zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu registrovan je prvi slučaj flurone, kombinacije gripa i korona virusa kod jedne pacijentkinje.

ПРВИ СЛУЧАЈ ФЛУРОНЕ ОТКРИВЕН У ХРВАТСКОЈ: Пацијенткиња у Загребу има корону и свињски грип

Foto: EPA

Nedavno je prvi slučaj flurone registrovan i u Izraelu.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o kovidu-19 i virusu gripa tipa A, odnosno takozvanom svinjskom gripu soja H3N2.

Stručnjaci ističu da oni koji su vakcinisani protiv gripa neće oboleti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u vakcini.

Da je u Hrvatskoj registrovan prvi slučaj flurone u izjavi za HRT potvrdila je jutros i prof. dr sc. Jasmina Vraneš, načelnica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr Andrija Štampar".

- Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Virus gripa i virus korone. Nije nepoznato da je moguće zaraziti se s više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip, pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenuće grip, on je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine ga nije bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom - pojasnila je ona.

(Jutarnji list)

 



BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U KRUŠEVAČKOJ KOVID-BOLNICI: Za godinu dana brinuli o 6.000 pacijenata
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)