PETI DAN POTRAGE: Priča o nestalom Splićaninu dobila veliki zaplet pojavom snimaka, ovo dosad znamo

Novosti online

04. 01. 2022. u 09:27

PETI dan traje velika potraga za Splićaninom Matejem Perišom. Njemu se gubi svaki trag u rano jutro 31. decembra. Prijatelji koji su se s njim zabavljali u klubu Gotik u Beogradu kažu da ga nakon 2.30 ujutro više nisu videli.

ПЕТИ ДАН ПОТРАГЕ: Прича о несталом Сплићанину добила велики заплет појавом снимака, oво досад знамо

Foto: Arhiva Novosti/MUP Hrvatske

Priča je izazvala ogromno interesovanje u javnosti, podjednako u Hrvatskoj i Srbiji. Policija i dalje pretražuje Savu, a ranije je objavljeno da se potraga proširuje i na područje Dunava. Sava se uliva u Dunav nekoliko stotina metara od mesta gde je Matej Periš zadnji put viđen.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do velikog zapleta u celoj priči. Glavne informacije su dolazile od Matejevih prijatelja koji su ostali anonimni. Sugerisalo se da je mladić možda upao u Savu nedaleko od kluba, jer je išao da obavi nuždu zbog gužve u ve-ceu. Time se objašnjavala činjenica da je mladić ostavio jaknu u garderobi. Postojao je i jedan snimak na kom se navodno vidi Matej Periš koji silazi prema reci.

U ponedeljak se pojavio čitav niz snimaka. Na njima se vidi mladić jače telesne građe u majici kratkih rukava, tamnoj odeći i belim patikama kako trči raznim ulicama koje se nalaze bliže ili dalje klubu u kojem su se mladi Splićani te večeri zabavljali.

Nekoliko nepoznanica

Snimke je potvrdio Matejev otac Nenad Periš. On kaže da se na snimcima koji su se pojavili zaista nalazi njegov sin Matej. Nedoumicu je izazvala činjenica što se po nestanku govorilo da je mladić imao crne patike. Mladić na snimku ima bele. No, to o crnim patikama nije službena informacija od policije.

Na snimku koje je potvrdio otac postoji još jedan čudan detalj. Na njima se vidi vreme od oko 1.45 sati ujutro. To bi značilo da je Periš klub, ako je na snimku zaista on, trebao napustiti nešto ranije. Njegovi prijatelji su rekli da mu se trag gubi oko 2.30. Svakako, ne radi se o velikoj vremenskoj razlici. Moguće je da sat nadzornih kamera nije tačan, a nije nezamislivo i da su njegovi prijatelji, nakon što su ga počeli tražiti, jednostavno pogrešno procenili vreme kad su ga poslednji put videli.

Foto: M. Anđela

Postoji još jedan snimak. Na njemu neko pliva u Savi. Iako je prvo bilo objavljeno da je otac potvrdio da je u Savi njegov sin, Nenad Periš je to demantovao. Rekao je da nije rekao kako je njegov sin u Savi.

S druge strane, nije isključeno da to ipak jest on. To je zasad nagađanje, ali i taj snimak policija detaljno razmatra. Kod tog snimka je zanimljivo što nema vremenske oznake kad je nastao, a kako se čini, reč je o snimku nastalom iz ruke. Ako je snimak nastao iz ruke, znači da je neko video plivača. Ali, isto tako je moguće da je reč o snimku nadzorne kamere koji je onda neko snimao iz ruke. To bi objasnilo trzaje i relativno loš kvalitet snimka.

- Nije na svim snimcima koji su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on se dovode u vezu i neki koji nemaju nikakve veze s Matejem i ne znam zašto se to radi. Ja za snimak na kom neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njemu Matej. Uopšte ne verujem da je to snimak od te večeri. Ja sam se interesovao jer me to zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je pet stepeni. Ja sam vaterpolista, ceo život sam u vodi i nema šanse da tako plivate na temperaturi od pet stepeni ni u ronilačkom odelu, kamoli bez - kazao je za Indeks otac Nenad Periš.

Prema prvim verzijama od ranijih dana, govorilo se da je Periš mogao upasti u reku. Nije isključena mogućnost niti da je dobrovoljno skočio. U tom slučaju, moglo bi se postaviti pitanje šta je sa odećom. Na jednom od objavljenih snimaka, sa kamere koja snima terasu jednog kafića, u samom uglu vidi se mladić s leđa. On silazi stepenicama prema reci.

Još detalja na snimkama

Mladić na snimku trči. Prema rekonstrukciji, on je prošao prilično veliki put od kluba. Gde je išao i zašto je trčao, nije poznato. U jednom trenutku, a što se vidi na jednom od snimaka, on pokušava zaustaviti taksi nasred ulice, ali u taksi nije ušao. Je li ga taksist odbio ili je mladić sam odustao, to je još jedna nepoznanica.

Foto: Nestali.hr/MUP

Takođe, pojavila se priča o devojci u belom džemperu. Naime, na jednom snimku se vide mladić i devojka kako trče. Mladić je u kratkim rukavima i u tamnoj odeći. No, ima i tamne patike. Na svim drugim snimcima, a na kojima se prema tvrdnjama oca nalazi Matej, vide se bele patike. Stvar je u tome što na istom snimku, minut pre nego se pojave mladić u crnim patikama i devojka, s druge strane ulice protrči mladić u belim patikama. On se slabije vidi i relativno je kratko u kadru. To je sasvim sigurno dovelo do nesporazuma - u približno isto vreme trče dva mladića. Jedan trči sam, a drugi trči u društvu devojke.

Snimci kao važan dokaz

Policija još nije potvrdila autentičnost snimaka. Otac tvrdi da je na snimcima Matej. Policija nije ni demantovala snimak mladića koji pliva u Savi.

Priča o navodnom viđenju u Rumi

Tokom dana pojavila se još jedna, u najmanju ruku čudna priča. Neki ljudi iz tog grada su prijavili policiji da su proteklih dana videli mladića koji bi mogao odgovarati opisu. Kazali su kako su mislili da je reč o skitnici, kako je nosio vidno veliku jaknu te da je imao čudan naglasak. Otac Mateja Periša demantovao je te informacije.

Puno neodgovorenih pitanja

Četvrti dan istrage doneo je brojne nove informacije, ali otvorio još više pitanja,

gde je i zašto trčao. Na snimcima se ne čini da ga neko progoni, takve informacije se nisu ni pojavile. Mladići, prema onome što se dosad zna, nisu imali problema u klubu.

Foto: Printskrin Jutjub

- Momci iz Splita nisu bili moji gosti, ušli su bez rezervacije u klub. Sve je bilo najnormalnije. Niko ih nije dirao niti je bilo problema - kaže menadžer kluba Gotik, u kojem su nestali Matej Periša iz Splita i prijatelji bili 30. decembra.

On dodaje da je pričao s njegovim prijateljima koji su mu rekli da je "sve bilo super".

- Pitao sam ih jesu li bili ugroženi na bilo koji način u klubu, rekli su da nisu. Pitao sam ih jesu li se drogirali, kažu da nisu - dodao je.

Njegovi prijatelji su nakon nekog vremena videli da Mateja nema, ali tome nisu odmah davali toliko važnosti. To i ne iznenađuje, nije ništa čudno u tome da se neko tokom večeri u izlasku na nekoliko sati izgubi ako je upoznao nekoga, odlučio otići u apartman ili napolje na vazduh. Stvari su im postale sumnjive kad su u garderobi, nakon što je većina posetilaca već otišla, pronašli njegovu jaknu. A onda ga nisu našli ni u apartmanu.

Sve su tada prijavili policiji. Šta su tačno rekli policiji, koliko je tačan njihov tajmlajn događaja, to je na policiji da utvrdi.

U svakom slučaju, potraga za Matejem Perišem iz Splita ulazi u peti dan.

I danas će se pretraživati veliko područje reka Save i Dunava, a snimci bi, ako je na njima zaista Matej, trebalo da daju važne odgovore.

Najintrigantniji i dalje ostaje snimak nekoga ko pliva Savom.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA NA NOVOM BEOGRADU: Restoran potpuno izgoreo, traje borba sa vatrenom stihijom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)