POLA MILIONA SRBA ĆE BOLOVATI OD DEMENCIJE: Zabrinjavajuća predviđanja svetskih stručnjaka vezana za tešku bolest

I.Kovačić

26. 12. 2021. u 12:30

NEUROLOZI širom sveta predviđaju da će broj dementnih da se utrostruči za dve do tri decenije, kao direktna posledica dužeg životnog veka. U Srbiji od demencije sada boluje oko 160.000 ljudi, što znači da bi oko 2050. godine taj broj mogao da bude pola miliona! Ono što zabrinjava je da naša zemlja ni za trenutno obolele nema dovoljno lekara gerijatara, kao ni dovoljno kapaciteta za njihov smeštaj.

ПОЛА МИЛИОНА СРБА ЋЕ БОЛОВАТИ ОД ДЕМЕНЦИЈЕ: Забрињавајућа предвиђања светских стручњака везана за тешку болест

Foto: Shutterstock

- U poodmakloj fazi demencije nega obolelima je potrebna 24 sata dnevno 365 dana u godini - kažu za "Novosti" u Udruženju za Alchajmerovu bolest.

- Većina ovih pacijenata živi u svojim porodicama i oni brinu o njima sve dok mogu, ali kada to nije moguće, nastaju ogromni problemi, jer većina ne može da plati tuđu negu i pomoć.

Kako navode u ovoj organizaciji, u ustanovama za brigu o starima trenutno je smešteno svega desetak hiljada obolelih od demencije. Pola u privatnim, a pola u državnim domovima. - Državni kapaciteti za prihvatanje i smeštaj dementnih osoba su nedovoljni, tako da su porodice prinuđene da plaćaju privatne domove, a to sebi može da priušti mali broj njih - kažu u Udruženju. - Primera radi, u okviru socijalne zaštite u Gerontološkom centru Beograd u Domu za smeštaj odraslih i starijih na Bežanijskoj kosi, postoji specijalizovano odeljenje za prijem obolelih od demencije kapaciteta od svega 50 korisnika.

Ono što takođe nedostaje to su dnevne usluge u zajednici za obolele od demencije i njihove srodnike ili neformalne negovatelje.

- Servis pomoć u kući godišnje koristi svega oko 15.000 starijih sugrađana i to samo radnim danima po dva ili tri sata, dva, tri ili pet dana nedeljno - navode u Udruženju. - Među tim korisnicima ima i obolelih od demencije, ali u početnim fazama, kada ova bolest poodmakne, teško da osoba može sama da funkcioniše u svom stanu ili kući, već mora da se preseli kod nekog od dece ili obrnuto, a to je onda diskvalifikuje da može da koristi pomoć u kući od strane gerontodomaćica, koju obezbeđuju lokalne samouprave.

U Udruženju za obolele od Alchajmerove bolesti navode da bi bilo neophodno da se omogući da pomoć u kući mogu da koriste i oni koji žive u domaćinstvu sa zdravim članovima porodice, koji brinu o njima, jer je i njima potreban predah:

- To praktično znači da su potrebni dnevni boravci za obolele. Potrebna su nam i savetovališta za neformalne negovatelje i potrebni su nam predahsmeštaji za obolele, na nedelju, dve ili na mesec dana, dok negovatelj ode na svoj zdravstveni oporavak, ode na godišnji odmor, ili na službeni put. U Nemačkoj postoje i noćni centri za obolele, ali mi smo još mnogo daleko od toga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri