ČETIRI RUDNIKA OTVORIO ZA 14 GODINA: Gojko Dimić (85) iz Beograda kao geološki tehničar šezdesetih istraživao ležišta širom zemlje

J. DINČIĆ

24. 12. 2021. u 15:46

BORBA i istrajnost da uspe u onome što radi vodile su ga kroz celi život. I kada mu je bilo najteže, znao je da nema odustajanja i uspeo je da se izbori sa svim nedaćama koje su mu se preprečile na putu. Danas kada se osvrne iza sebe najponosniji je na činjenicu da je upravo on - Gojko Dimić (85) kao geološki tehničar otvorio četiri rudnika u našoj zemlji i to za samo 14 godina.

ЧЕТИРИ РУДНИКА ОТВОРИО ЗА 14 ГОДИНА: Гојко Димић (85) из Београда као геолошки техничар шездесетих истраживао лежишта широм земље

Gojko Dimić / Foto P. Milošević

Prvo njegovo veliko delo bio je rad na najvećem ležištu magnezita na lokalitetu "Brezak" u blizini Čačka, čiju eksploataciju je kasnije nastavilo preduzeće "Šumadija" iz istog grada. Upravo ta vest bila je vodeća na naslovnim stranicama dnevne štampe 1936. godine.

- Tada sam lično locirao i vodio do završetka sve radove na raskopima, bušotinama i potkopima - priseća se Gojko. - Posle toga smo počeli sa radovima na magnezitima u blizini Tornika na Zlatiboru - priča naš sagovornik.

Ponosan je i na svoje treće značajno delo, odnosno ležište kaolina Karačevo kod Gnjilana na Kosovu, dok je njegov četvrti otvoreni rudnik u blizini sela Zagoni kod Bratunca.

- Ipak, posle 14 godina rada, 1969. sam morao da napustim "Geozavod" i počnem da se bavim poslovima van geološke struke. Nakon odlaska uspeo sam i da na kraju diplomiram kibernetiku, a potom sam sa stručnjacima iz Japana radio na projektu On-line Beobanke i odatle otišao u penziju 1991. godine - ističe Gojko.

Davne 1972. godine dobio je poziv da bude savetnik vlade Zambije, ali ga je odbio zbog lošeg sistema školstva u toj zemlji. Smatra da je zaslužio da ponese nacionalnu penziju, ali je njegov zahtev iz 2015. odbijen.

Kada se sve sabere i oduzme, zadovoljan je svojim odlukama. Penzionerske dane provodi uz mnogobrojne aktivnosti kojima ispunjava dan. Još kao mladić naučio je da svira usnu harmoniku i gitaru, a omiljene taktove voli da zasvira i danas. Smatra da penzioneri uz strane jezike, za koje imaju priliku da sada uče, mogu dosta da sačuvaju svoj intelekt. Ali i da rad u prirodi, uzgajanje biljaka i šetnje umnogome pomažu.

ODRASTAO U SIROTIŠTU

GOJKO je kao dete odrastao u sirotištu, gde je odmalena nailazio na brojne neprijatnosti, sa kojima se uspešno nosio. Svoja dokumenta uspeo je da pronađe tek 1954. godine, a do tada je kod sebe imao samo diplomu završene škole i ličnu biografiju.

Svojevremeno je proglašen za najboljeg đaka iz biologije. Tada je imao čast da se upozna sa čuvenim doktorom biologije Paveom Arlingerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom