VIŠE NOVCA ZA NAUKU: Iz Vlade Srbije poručuju da nisu tačni navodi sindikata, rashodi za naučnu zajednicu 80 odsto veći nego 2011.

V. N.

21. 12. 2021. u 09:11

TVRDNjE da su se izdvajanja za nauku smanjila (koje je izneo Sindikat nauke) jednostavno nisu tačne. Vlada posvećeno radi na pronalasku sistemskog rešenja koje bi funkcionisalo u praksi i u potpunosti reformisalo način finansiranja nauke u našoj zemlji. Vlada je krenula u proces rešavanja tog problema donošenjem Zakona iz 2019. godine.

ВИШЕ НОВЦА ЗА НАУКУ: Из Владе Србије поручују да нису тачни наводи синдиката, расходи за научну заједницу 80 одсто већи него 2011.

Foto Ž. Knežević

Imajući u vidu skup različitih okolnosti, od kojih su samo neki primena donetih propisa u praksi, zakonsko uređenje funkcionisanja visokoškolskih ustanova kao i pandemija kovida, koja je maltene zaustavila svet, produžavanje prelaznog perioda je bio nepopularan, ali logičan korak u datom trenutku.

Ovo piše u odgovoru iz kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na tekst koji je izašao u "Večernjim novostima" pod nazivom "Mladi naučnici kao sezonski radnici". U odgovoru su navedeni podaci da Vlada ulaže blizu 200 miliona evra u infrastrukturu za visoko obrazovanje, da u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, da je 2019. osnovan fond za nauku kroz koji je do sada u nauku uloženo skoro 50 miliona evra.

Dalje se navode i sledeći podaci:

- Samo smo kroz poziv IDEJE opredelili 30 miliona evra za projekte 105 timova naučnika, prvi put posle sedam godina smo 2018. krenuli sistemski da primamo mlade istraživače u radni odnos. Od tada ministarstvo finansira 1.657 mladih istraživača. Pored toga, stipendije za doktorande su povećane i iznose 50.000 dinara mesečno. Ministarstvo godišnje izdvoji oko 817 miliona dinara za posebne programe stipendiranja mladih i nadarenih naučnika, finansira učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, postdoktorsko usavršavanje istraživača... Ukazujemo da prosek plate istraživača u zavisnosti od zvanja i godina na osnovu kojih se izračunava minuli rad iznosi od 70.000 i 110.000 dinara neto. Rashodi za nauku su preko 200 miliona evra godišnje i 80 odsto su viši nego 2011, dok su zarade povećane za više od 50 odsto.

DRUGAČIJE DUGOROČNO REŠENjE

U ODGOVORU se navodi i da su u Vladi svesni da sadašnji sistem ne predstavlja dugoročno rešenje.

- Od toga ne bežimo, ali stojimo pri stavu da Vlada i te kako pomaže naučnu delatnost i trudi se da u trenutnim okolnostima u najvećoj meri unapredi uslove rada naučnika, naučnu infrastrukturu i njihov sveukupni položaj - kažu u kabinetu premijerke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije