VLADIKA LAVRENTIJE NA KUĆNOM OPORAVKU: Posetili ga episkopi Vasilije i Longin, poštovanje za najstarijeg srpskog arhijereja

V. Mitrić

10. 12. 2021. u 14:54

EPISKOP sremski Vasilije i američki Longin SPC posetili su episkopa šabačkog Lavrentija (87), najstarijeg srpskog arhijereja i po godinama života i vladičanskog staža (54), koji je na kućnom oporavku, posle lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

ВЛАДИКА ЛАВРЕНТИЈЕ НА КУЋНОМ ОПОРАВКУ: Посетили га епископи Василије и Лонгин, поштовање за најстаријег српског архијереја

Foto: V. Mitrić

Vladika sremski bio je đak u Bogosloviji, gde mu je profesor i razredni starešina bio vladika Lavrentije, pre nego što će da postane episkop. Sremski episkop je, posle svog profesora, jedno vreme episkop zadužen za Australiju i Novi Zeland, a bio je administrator šabačko-valjevski pre nego što će vladika Lavrentije da se vrati iz rasejanja u otadžbinu. Umesto da Lavrentije rukovodi izborom novog patrijarha, u zadnjem trenutku taj posao je pripao njegovom nekadašnjem đaku, pošto je stari arhijerej bio sprečen iz zdravstvenih razloga.

Vladika Longin je bio čest i drag gost vladike Lavrentija kada dolazi iz Amerike. Vladika Lavrentije se živo interesovao za zdravlje, život i rad svojih gostiju, njihovih saradnika, verujućeg naroda u Sremu i Americi. Gosti su se zanimali za stanje zdravlja vremešnog i jednog od najuglednijih episkopa ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, preneli su mu pozdrave „sa svih srpskih strana“ za brzo ozdravljenje, što su mu i lično poželeli.

- Oko srca mi je milo kada mi dođu arhijereji koji su se odavno saživeli sa svojim vernicima, pa grleći njih, grlim sav taj naš rod u delovima gde su oni nadležni - rekao nam je vladika Lavrentije.

- Naša Crkva, na čelu sa divnim patrijarhom Porfirijem, ima i te kako pravo da bude ponosna na ljude koji je predstavljaju u otadžbini i svetu, u svetoj misiji Bogu i rodu svome. Hvala im svima na pažnji, razumevanju i interesovanju za mene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna