PATRIJARH PORFIRIJE: Čudesno žitije Svete Velikomučenice Ekatarine Aleksandrijske i Sinajske

Novosti online

07. 12. 2021. u 23:50

ZAISTA je dirljivo i čudesno žitije Svete Velikomučenice Ekatarine Aleksandrijske i Sinajske koju naša Crkva danas slavi.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Чудесно житије Свете Великомученице Екатарине Александријске и Синајске

Foto Tanjug

Iako natprosečno obrazovana i rečita plemkinja, ona se zavetovala Gospodu Hristu i Jevanđelju Njegovom kao najvišoj i najlepšoj vrednosti. Zato je za vreme rimskog cara Maksencija (početkom IV veka) podnela nezamisliva stradanja. Mlada žena, sa mogućnostima boljim od mnogih muškaraca i hrabrija od brojnih pripadnika jačeg pola, potvrdila se kao nevesta Hristova i kao takva posvetila.

U spomen na prsten koji joj je kao nevesti simbolično u viđenju pred stradanje darivao sam Hristos, i poklonici njenim česnim moštima u Manastiru Svete Ekatarine na Sinaju bivaju uvek darivani sa po jednim skromnim prstenom kao simboličnim znakom hrišćanskog zaveta Bogu. Oltar ovog manastira koji je još u šestom veku podigao car Justinijan sagrađen je na mestu javljanja Božijeg Mojseju iz nesagorive kupine, zbog čega je njegova crkva sa prostorijama i zidinama prava riznica prebogatog duhovnog i kulturnog nasleđa, posvedočenog u najstarijim ikonama, mozaicima i manuskriptima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!