ĐACIMA DAROVALI 1.000 KNJIGA: "Novosti" prve poklonile vredne naslove svojih izdanja srednjoj školi u Lapovu

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 12. 2021. u 09:11

NOVA zgrada Srednje škole u Lapovu, sagrađena je 2012. po svim evropskim standardima.

ЂАЦИМА ДАРОВАЛИ 1.000 КЊИГА: Новости прве поклониле вредне наслове својих издања средњој школи у Лапову

Direktorka škole sa predsednikom Opštine , Foto Z. Gligorijević

Opremila je i prostoriju za biblioteku sa medijatekom, ali učenici nisu mogli da je koriste, jer nije imala 3.000 knjiga, koliko je potrebno da bude registrovana. Zato je direktorku Maju Marković obradovala donacija Fondacije humanosti "Večernjih novosti" od 1.000 naslova u izdanju naše medijske kuće.

- Prvi ste nam donirali knjige. Zahvaljujemo se na ovoj velikodušnoj donaciji i pozivamo sve koji mogu da slede vaš primer. Školska biblioteka treba da bude srce škole. Njen zadatak je da razvija naviku čitanja kod učenika, da ih nauči da pronađu i koriste informacije, ali i da ovladaju veštinama za celoživotno učenje. Poslednjih nekoliko godina 70 odsto đaka nam je iz drugih opština, biblioteka će im omogućiti da, dok čekaju prevoz, mogu da budu u njoj, da urade domaće zadatke ili prezentaciju, a i da se druže - kaže Markovićeva.

Od 166 đaka, raspoređenih u sedam odeljenja, mnogo njih dolazi iz manjih mesta u kojima ne postoje biblioteke. Kada bude zvanično registrovana, učenici će moći da iznajme lektiru i druge knjige, pa će, kako kaže direktorka, školska biblioteka pružati podršku celokupnom nastavnom procesu.

- Imamo police, stolove, 15 računara povezanih na internet, i sve što je propisano

Srednja škola Lapovo, Foto Z. Gligorijević

Pravilnikom za otvaranje biblioteke. Đaci će moći da pišu seminarske radove, istražuju i pronalaze sve što im je neophodno za nastavu. Moći ćemo i da sistematizujemo radno mesto bibliotekar - kaže direktorka i dodaje da će, osim učenika knjige moći da koriste zaposleni u školi, ali i u lokalnoj samoupravi.

Na primopredaji knjiga bio je i predsednik Opštine Lapovo Boban Miličić.

Najzanimljivije

FONDACIJA humanosti "Večernjih novosti" je, po rečima Divne Čanaćević, opremila mnogo biblioteka:

- Posebno nam je drago što je malo mesto poput Lapova, dobilo nova izdanja "Novosti", koja će mladi rado čitati. Iz bogate lepeze izdanja izdvojili smo najzanimljivije naslove poput knjige "One su promenile Srbiju - izuzetne Srpkinje", dela Matije Bećkovića, Dobrice Ćosića i drugih eminentnih pisaca, a za duhovno obrazovanje najmlađih "Bukvar ponašanja u crkvi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna