PRED KAMEROM SVEDOČE POTOMCI: U Srbiji ekipa filma o stradanju Srba u Norveškoj

J. S.

26. 11. 2021. u 09:34

FILMSKA ekipa iz Norveške, predvođena rediteljem Kjetilom Palmkuistom, koja snima film o stradanju Srba u logorima ove skandinavske zemlje tokom Drugog svetskog rata, uveliko radi u Srbiji.

ПРЕД КАМЕРОМ СВЕДОЧЕ ПОТОМЦИ: У Србији екипа филма о страдању Срба у Норвешкој

Foto Promo

Kako saznaju "Novosti", razgovor za vremešnim Beograđaninom Miloradom Čebićem ostavio ih je bez teksta, jer su ovom čoveku, koji ima 86 godina, čak petorica stričeva stradala u norveškom logoru smrti u Karašjoku.

Svedočenja potomaka stradalih Srba i mnogo drugog materijala već su snimili u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Na lokacijama u Norveškoj i drugim terenima radili su mesecima, a iza njih su godine istraživanja i razgovora sa svedocima velikog stradanja naših sunarodnika u logoru smrti u Karašjoku.

Branko Dimeski, producent filma, kaže da su razgovarali sa mnogobrojnim istoričarima, svedocima i ljudima koji imaju podatke ili su potomci stradalih u Norveškoj. Objašnjava i da će pre nego što udare poslednju klapu morati najmanje još jednom da dođu u Srbiju.

- Čebićeva priča nas je sve ostavila bez teksta. Slušali smo jezive detalje, ali pogledati u oči čoveka koji do tančina priča o stradanjima u Hrvatskoj, a potom i o tome kako su mu petorica stričeva završila u logoru u Norveškoj, i nisu se odatle vratila, ne može nikog da ostavi ravnodušnim - kaže Dimeski.

Milorad Čebić / Foto Promo

Zanimljivo je da je u načelu dogovoreno da će film, čija se premijera u Norveškoj očekuje naredne godine u okviru obeležavanja 80 godina stradanja srpskih logoraša u ovoj skandinavskoj zemlji, imati srpsku premijeru na "Filmskim susretima" u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)