POMEN MAJORU TANKOSIĆU: Sećanje na čuvenog ratnika i komitskog vojvodu u njegovoj rodnoj Rukladi kod Uba

B. PUZOVIĆ

19. 11. 2021. u 22:21

ČUVENOM komitskom i četničkom vojvodi, majoru srpske vojske Vojislavu Voji Tankosiću, položeni su venci i služen pomen u njegovoj rodnoj Rukladi, selu na granici Uba i Lajkovca.

ПОМЕН МАЈОРУ ТАНКОСИЋУ: Сећање на чувеног ратника и комитског војводу у његовој родној Руклади код Уба

Čuvenom ratniku pomen služen ispred škole u Rukladi, Foto Foto Ravnogorski pokret Lajkovac

U sećanje na slavnog ratnika, pokrenute su i inicijative da ulica u Ubu, Lajkovcu i Valjevu ponese njegovo ime, kao i da mu u Rukladi bude podignuta spomen-bista.

Škola u čijem je dvorištu održan parastos, do Drugog svetskog rata nosila je ime vojvode Tankosića, a 1944. godine sa nje je skinuta i spomen-ploča. Mermerno znamenje na školu je vraćeno 2002. godine.

- Uz tradicionalno polaganje venaca, od ove godine služi se i parastos velikom junaku srpske istorije - kaže Svetislav Matić, predsednik OO POKS Ub.

- Kult Voje Tankosića sve je snažniji, a nadamo se da će lokalne samouprave prihvatiti inicijative da se ulice nazovu njegovim imenom, jer je to najmanje čime čuvenom vojvodi možemo da se odužimo za herojstvo i podvige.

Vojislav Tankosić, Foto Vikipedija

Vojislav Tankosić bio je major srpske vojske, četnički vojvoda, jedan od osnivača organizacije "Ujedinjenje ili smrt", poznatije kao "Crna ruka". Učesnik je Majskog prevrata 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenović, kao i Sarajevskog atentata. Poginuo je od austrougarskog metka u Trsteniku 1915. godine.

- Želimo da pomen četničkom vojvodi Tankosiću postane svetkovina - kaže Nenad Milošević, predsednik Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

- Imamo podršku institucija Lajkovca i Uba za postavljanje spomen-biste junaku, rođenom u Rukladi i nadamo se da će nam u tome pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba