KO TREBA DA PRIMI ČETVRTU DOZU I KADA: Direktorka "Batuta" objašnjava sve o dodatnoj imunizaciji i vakcinama protiv korone

Novosti online

06. 11. 2021. u 22:12

ZBOG mogućeg neadekvatnog imunskog odgovora, ili njegovog izostanka nakon vakcinacije protiv Kovid-19, preporučuje se dodatni podstrek novim režimom vakcinacije kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama i kod osoba na hemodijalizi.

КО ТРЕБА ДА ПРИМИ ЧЕТВРТУ ДОЗУ И КАДА: Директорка Батута објашњава све о додатној имунизацији и вакцинама против короне

Foto: Grad Vršac

Ovo za "Blic" kaže dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Naime, nacionalni komitet za imunizaciju doneo je konačnu odluku o primeni buster doze i to kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija, što je na svom sajtu objavio "Batut".

- Tu spadaju osobe sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija (pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa koji primaju imunosupresivnu terapiju, pacijenti sa imunosupresivnom terapijom autoimunskih i imunoinflamatornih oboljenja, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi itd). Preporučuje se primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna iRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste. Takođe, kod ovih osoba preporučuje se primena buster doze vakcine nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze vakcine (3+1doza) - objašnjava direktorka "Batuta".

Nema potrebe raditi antitela

Dr Jovanović pojašnjava da nema potrebe raditi antitela pred četvrtu dozu.

Dakle, kako je na sajtu "Batuta" već objavljeno, treću dozu nakon najmanje četiri meseca treba da prime svi oni koji su kao prve dve primili kinesku Sinofarm vakcinu, a svi oni koji su primili druge vakcine, buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

Dr Verica Jovanović

Nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer-BioNTech) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak, Astra Zeneka), i nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm). Takođe, kako se navodi, osobe sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu), buster dozu treba da prime nakon najmanje pet meseci.

Građanima, se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza - navodi se na sajtu "Batuta" i dodaje da ukoliko se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave