DR KON UOČI SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Insistiraćemo na zatvaranju 10 dana i da kovid propusnice važe 24 sata

Novosti onlajn

04. 11. 2021. u 10:11

SEDNICA Kriznog štaba biće održana danas u 15 časova i 30 minuta, a pored analize epidemiološke situacije, struka će raspravljati i o novim pooštrenim merama.

ДР КОН УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Инсистираћемо на затварању 10 дана и да ковид пропуснице важе 24 сата

Foto: Tanjug/Rade Prelić, N. Skenderija

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

- Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih - poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenja kontakata i izvan škola.

- Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole - poručuje Kon.

Sa sednice kriznog štaba, Foto Tanjug

- To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom - dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

- To bi, kao što smo ranije govorili, trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše - navodi Kon.

Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da je razmišljanje da se pređe na 24 sata potpuno logično.

- To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu - poručuje Kon.

Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.

- Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno - objašnjava Kon.

Ako se produži raspust, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.

Foto N. Skenderija

- Jasno je to, ali brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vreme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog efekta ozbiljnijeg, osim tog pada koji je značajan, ako ne povećamo vakcinaciju - naglašava Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uveren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti doneta.

- Što se tiče ovih odluka koje se tiču kovid propusnica od 24 sata i eventualnog skraćenja radnog vremena deset dana – u medicinskom delu Kriznog štaba postoji jedinstvo, čak i šire od toga, iz Ministarstva zdravlja postoji saglasnost, videćemo na sednici kako će se to prodiskutovati - navodi Kon.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: DOKTORKA KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Orden predsednika za najteži posao u državi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba