ERGELA LIPICANERA OD ČAK 440 LETA: U najstarijem odgajalištu konja na svetu na granici Slovenije sa Italijom (FOTO)

J. Subin

01. 11. 2021. u 16:00

UZ samu granicu Slovenije sa Italijom prostire se mesto Lipica - dom i najveća ergela lipicanera.

ЕРГЕЛА ЛИПИЦАНЕРА ОД ЧАК 440 ЛЕТА: У најстаријем одгајалишту коња на свету на граници Словеније са Италијом (ФОТО)

Foto Novosti

Priča o prvoj ergeli na svetu započeta je 1580. godine. Danas, na 300 hektara živi 370 belih konja, u čijim lepotama i gracioznosti mogu da uživaju i turisti. Tradiciju dugu nekoliko vekova u Lipicu ne menjaju, jer uzgajaju isključivo istu rasu konja.

Nepregledna zelena oaza, gotovo savršeno uređena, čak i u ovim jesenjim danima, kada kišni dani navlače sivilo. To ništa ne smeta ljudima koji su odlučili tamo odmor da provedu, uče da jašu konje ali i da ih paze, timare i čiste. Posla oko konja i na ergeli ima svakodnevno. U uskim, prepoznatljivim odelima, dubokim elegantnim crnim čizmama, zaposleni svakog dana istrčavaju konje.

Prvi čovek ove kobilarne Matej Oset kaže da je potrebno još dosta toga da se uradi, ali da Lipica, zbog toga, za njih predstavlja veliki izazov. I ne samo za njih, već i za sve one koji poznaju konjički sport i prate njegov razvoj u svetu.

- Na ergeli sada imamo ukupno 370 konja, na dve različite lokacije - objasnio nam je Oset.

- Na jednoj gajimo mlade do tri godine, a matična ergela "Lipica" je i matična ergela lipicanera na svetu. Na to smo vrlo ponosni. Uz njihov uzgoj, koji ovde traje 440 godina, poslednjih desetak smo počeli da se bavimo i turizmom.

Ergela "Lipica" pripada državi Sloveniji. Turizam im je samoodrživ, pa ne dobijaju pare od nadležnih institucija, ali kada je reč o konjičkom sportu, i gde postoji javni interes - stižu i budžetski podsticaji.

- Iz Srbije nam dolaze turisti, poslednjih godina sve više - govori Oset, pokazujući na prirodne lepote, na koje su izuzetno ponosni.

- Ponekad srpski gosti ne znaju kako bi nas uvrstili u svoj odmor, da bi ih više bilo. Mi, međutim, očekujemo da svi koji vole prirodu i žele nešto novo da saznaju o konjima, dođu kod nas. Ovo nisu obični konji, već zaista posebni, beli, koji imaju neverovatnu energiju, dobru za decu i odrasle. Istorija stara više od četiri veka ima svoju težinu. Mnogo toga može da se doživi u priči koju želimo da pokažemo turistima iz vaše zemlje. Na ergeli radimo i hipoterapiju.

Po svojoj lepoti i gracioznosti, lipicanere izdvaja i to što su po rođenju crni ili zelenkasti, da bi postali beli tek kada odrastu.

I dok obilazimo ergelu, konje, bez obzira na loše vreme, izvode u šetnju, da ih istrče. Gosti, takođe, mogu da učestvuju u svim poslovima, što u štali, što oko treniranja konja. Turisti mogu da gledaju predstave, da jašu, ali i da voze kočije.

Lipa

NAZIVI Lipica i lipicaneri, nastali su na osnovu priče o lipi, drvetu koje se često nalazi na Krasu. Na prostoru današnje ergele, negde u 14. veku, u selu Lokev, postojala je poznata vinarija, ispred koje je bila mala lipa. Upravo ona je dala ime tadašnjem imanju tršćanskog biskupa, koji je tu podigao rezidenciju i prostor za uzgoj konja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)