LJUDSKE OSTATKE KRIJU OD NAŠEG UDRUŽENJA NA KIM: Kosti pronađene tokom radova u okviru baze KFOR, preuzela kosovska policija

Dragana Zečević

31. 10. 2021. u 07:25

LjUDSKE kosti koje su pronađene tokom radova na iskopavanju temelja za izgradnju nove zgrade u okviru baze Kfora u prištinskom naselju Dragodan preuzela je kosovska policija koja već vodi istragu, a da o tome uopšte nije obavestila Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih lica na KiM.

ЉУДСКЕ ОСТАТКЕ КРИЈУ ОД НАШЕГ УДРУЖЕЊА НА КИМ: Кости пронађене током радова у оквиру базе КФОР, преузела косовска полиција

Foto D. Z.

Pronalazak posmrtnih ostataka potvrdio je u petak portparol misije Kfora Antonio Minutela, ali nisu precizirali druge detalje. Međutim, već istog dana prištinski mediji na albanskom jeziku preneli su izjavu Kuštrima Gare iz kosovske Komisije za nestala lica da "posmrtni ostaci nisu iz poslednjih ratnih dešavanja na Kosovu". Sudeći prema izjavi Gare, kosti su pregledane na Institutu za sudsku medicinu "brzinom svetlosti" i odmah je zaključeno da su starije, odnosno da ne pripadaju žrtvama poslednjeg rata. Iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih zato sumnjaju u preciznost nalaza, a naročito zato što o ovom slučaju nisu obavešteni.

- O pronalasku posmrtnih ostataka u bazi Kfora saznali smo iz medija, jer nas niko o tome zvanično nije obavestio - kaže, za "Novosti", Silvana Marinković iz ovog udruženja sa sedištem u Gračanici.

Silvana Marinković, Foto Privatna arhiva

 

Ona takođe naglašava da je bez znanja ovog udruženja, sve nadležnosti oko ekshumacija i identifikovanja posmrtnih ostataka na KiM, Euleks preneo na kosovsku policiju.

- Prenos nadležnosti počeo je, kako smo naknadno saznali, još u aprilu, a mi smo o tome čuli tek u septembru. Međutim, suštinski problem je u tome što mi u kosovsku policiju nemamo poverenja jer pouzdano znamo da je među sadašnjim pripadnicima bilo onih koji su za vreme ratnih dešavanja kidnapovali i ubijali Srbe i nealbance - ističe Marinkovićeva.

Naša sagovornica napominje da se na Kosovu i Metohiji i dalje traga za 653 osoba srpske i nealbanske nacionalnosti, a da se ekshumacije odlažu već tri godine. Marinkovićeva ističe da je poslednja ekshumacija na području KiM rađena na tzv. lokaciji bunker u Đakovici, gde su pronađeni posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković (roditelja i trojice sinova), kao i starijeg bračnog para iz ovog grada.

- Očekujemo ekshumaciju na terenu Košara gde se na osnovu snimaka nalaze tela sedmorice srpskih vojnika. Takođe, čeka se i pretraga terena oko Livočkog jezera. Imamo i informacije da u Đakovici i na području Suve Reke postoje lokacije na kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba - navodi Marinkovićeva.

Ona napominje da su Euleks i Kfor razmatrali slučajeve otmica Srba na KiM od početka 1998. do kraja 2000. godine, ali da su se kidnapovanja dešavala i posle navedenog perioda.

Ovde su nedavno pronađeni ostaci porodice Šutaković, Foto Arhiva

 

Tri lokacije na Dragodanu

IZ Udruženja porodica kidnapovanih Srba na KiM napominju da u Dragodanu postoje tri grobna mesta, tj. tri masovne grobnice gde su pripadnici Kfora zakopavali posmrtne ostatke ubijenih koje su pronalazili na ulicama po dolasku na Kosovo.

- Na tri lokacije nalazilo se oko 250 tela, kako Srba tako i Albanaca. Međutim, do sada je sa tih lokacija identifikovana trećina, a među njima je i Žarko Stamenković iz Devet Jugovića, kidnapovan juna 1999. Tu su pronađena i tela Srba ubijenih u Staračkom domu u Prištini, što ukazuje da su na tri lokacije u Dragodanu bila tela ubijenih tokom ratnih dešavanja 1998. i 1999. godine - ističe Silvana Marinković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave